Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy
Przysmak, który zachwyci podniebienia nie tylko wegetarian. Jego główne składniki, czyli kasza gryczana i soczewica, to produkty, które bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie, dlatego taki pasztet może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej mięsnej masy. Jak go przygotować? Soczewicę (szklanka) gotujemy, aż będzie bardzo miękka, odcedzamy i studzimy. To samo robimy ze szklanką kaszy gryczanej, którą dla poprawy smaku można ugotować w wywarze warzywnym lub grzybowym. Następnie dokładnie mieszamy soczewicę i kaszę, dodajemy też podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, przekładamy do formy keksowej i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Pasztet najlepiej smakuje, gdy schłodzimy go przez kilka godzin w lodówce.