Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce
Wykonanie: awokado obrać, pokroić w paski, rozłożyć na pieczywie. Przygotować jajko w koszulce: jajka sparzyć, wybić ze skorupki do miseczki, uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Garnek napełnić wodą (mniej więcej do 2/3 wysokości). Dodać 2-3 łyżki octu. Doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i rózgą kuchenną bądź dużą łyżką zrobić w wodzie lejek. Dodawać jajka, jedno po drugim, gotując każde przez ok. 3 minuty. Jajko wyłowić łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Prawidłowo przygotowane jajko w koszulce powinno być płynne w środku. Tak ugotowane jajka umieścić na kromkach (na awokado). Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać pestkami dyni.