Placuszki bananowe z ciepłym musem jabłkowym
*Składniki: *2 banany, 2 duże jajka, 2 łyżki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia, 2 jabłka, pół szklanki wody, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu albo cukru (opcjonalnie)
Wykonanie: banany obrać, umieścić w misce i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać lekko rozbełtane jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Starannie wymieszać na jednolitą masę (rózgą kuchenną, blenderem, mikserem). Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać niewielką porcję masy na patelnię i smażyć placuszki z obu stron, aż będą złote. Podawać z musem jabłkowym przygotowanym według przepisu: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą. Dusić, aż jabłka się rozpadną (jeśli woda wyparuje, a jabłka wciąż będą twarde, należy ją uzupełnić). Gotowy, ciepły mus jabłkowy doprawić cynamonem i ewentualnie miodem bądź cukrem do smaku.