8 pomysłów na szybką i smaczną kolację
Na gorąco, prosto i lekko. Wypróbuj już dziś.
Sałatka z komosą ryżową
Ostatni posiłek dnia powinien być lekkostrawny, zdrowy i oczywiście smaczny. Przedstawiamy osiem kulinarnych propozycji, z których warto skorzystać już dziś wieczorem.
*Składniki: *pół szklanki komosy ryżowej, szklanka wody, garść pomidorków koktajlowych, pół puszki kukurydzy, awokado, sól, pieprz, sok z cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki
*Wykonanie: *komosę umieścić na sitku, przepłukać zimną wodą. W garnku doprowadzić do wrzenia szklankę wody. Wsypać komosę i gotować na minimalnym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu zostawić komosę na ok. 5 minut, po czym przemieszać ją widelcem. Przełożyć do salaterki. Dodać umyte, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę miąższ z awokado. Wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny, posypać natką.
Zielony koktajl z jarmużem
*Składniki: *szklanka listków jarmużu, banan, gruszka, dwie szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, ryżowego)
*Wykonanie: *przygotować jarmuż - usunąć twarde łodyżki, a listki opłukać na sicie, po czym odsączyć i wrzucić do kielicha blendera. Dodać podzielonego na cząstki banana, obraną, podzieloną na cząstki gruszkę. Zalać mlekiem. Dokładnie zmiksować na koktajl.
Budyń jaglany z bakaliami
*Składniki: *pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki wody, szklanka mleka (może być roślinne), łyżeczka masła albo oleju kokosowego, łyżka rodzynek albo suszonej żurawiny, kilka suszonych moreli (posiekanych), 2-3 daktyle (posiekane), wiórki albo płatki kokosowe, syrop klonowy (opcjonalnie)
*Wykonanie: *kaszę przesypać na sitko i dwukrotnie przelać wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. Umieścić w garnku. Zalać wodą oraz mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15-20 minut - w tym czasie kaszy nie należy mieszać. Po ugotowaniu kaszę zblendować na gładko. Dodać łyżeczkę masła albo oleju kokosowego, dokładnie wymieszać. Dodać bakalie - rodzynki, posiekane morele i daktyle. Przemieszać, posypać wiórkami albo płatkami kokosowymi. Opcjonalnie można polać syropem klonowym.
Pieczony łosoś z sezamem i czarnuszką
*Składniki: *spory kawałek świeżego łososia, sól, biały pieprz, łyżeczka sezamu, łyżeczka czarnuszki, świeży majeranek
Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, wyciąć skórę. Podzielić na 2-3 porcje. Każdą natrzeć solą i białym pieprzem. Posypać sezamem, czarnuszką, "wklepać" je w łososia. Umieścić w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożyć gałązkami świeżego majeranku. Piec w 180 stopniach przez ok. 8-10 minut.
Propozycja podania: pieczona marchewka skropiona oliwą i octem balsamicznym; plasterki cukinii i bakłażana z grilla; bułka pełnoziarnista, sałata, oliwki.
Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce
Wykonanie: awokado obrać, pokroić w paski, rozłożyć na pieczywie. Przygotować jajko w koszulce: jajka sparzyć, wybić ze skorupki do miseczki, uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Garnek napełnić wodą (mniej więcej do 2/3 wysokości). Dodać 2-3 łyżki octu. Doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i rózgą kuchenną bądź dużą łyżką zrobić w wodzie lejek. Dodawać jajka, jedno po drugim, gotując każde przez ok. 3 minuty. Jajko wyłowić łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Prawidłowo przygotowane jajko w koszulce powinno być płynne w środku. Tak ugotowane jajka umieścić na kromkach (na awokado). Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać pestkami dyni.
Placuszki bananowe z ciepłym musem jabłkowym
*Składniki: *2 banany, 2 duże jajka, 2 łyżki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia, 2 jabłka, pół szklanki wody, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu albo cukru (opcjonalnie)
Wykonanie: banany obrać, umieścić w misce i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać lekko rozbełtane jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Starannie wymieszać na jednolitą masę (rózgą kuchenną, blenderem, mikserem). Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać niewielką porcję masy na patelnię i smażyć placuszki z obu stron, aż będą złote. Podawać z musem jabłkowym przygotowanym według przepisu: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą. Dusić, aż jabłka się rozpadną (jeśli woda wyparuje, a jabłka wciąż będą twarde, należy ją uzupełnić). Gotowy, ciepły mus jabłkowy doprawić cynamonem i ewentualnie miodem bądź cukrem do smaku.
Przegrzebki z warzywami
*Składniki: *przegrzebki (kilka sztuk), ulubione warzywa: np. szparagi, zielony groszek, brokuły, sól, pieprz, garść świeżej rukoli, płatki migdałowe, ewentualnie tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek, masło, masło klarowane, olej kokosowy)
Wykonanie: oczyszczone przegrzebki usmażyć na beztłuszczowej, nieprzywierającej patelni, po minucie z każdej strony, doprawiając solą i pieprzem (ewentualnie smażyć na tłuszczu). Warzywa obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, ugotować na parze. Na talerzu rozłożyć ugotowane warzywa, wyłożyć przegrzebki, posypać świeżą rukolą i płatkami migdałowymi.
Grzanki z ricottą i roszponką
Składniki: kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego, pół szklanki sera ricotta, wędzony łosoś, spora garść roszponki, oliwa z oliwek, sól, pieprz
*Wykonanie: *pieczywo umieścić w opiekaczu albo piekarniku (np. 180 stopni przez kilka minut). Po wyjęciu ciepłe kromki posmarować serem ricotta, obłożyć porwanym na kawałeczki wędzonym łososiem, posypać roszponką. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą.