8 pomysłów na szybką i smaczną kolację

Na gorąco, prosto i lekko. Wypróbuj już dziś.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Sałatka z komosą ryżową

Obraz
© Fotolia

Ostatni posiłek dnia powinien być lekkostrawny, zdrowy i oczywiście smaczny. Przedstawiamy osiem kulinarnych propozycji, z których warto skorzystać już dziś wieczorem.

*Składniki: *pół szklanki komosy ryżowej, szklanka wody, garść pomidorków koktajlowych, pół puszki kukurydzy, awokado, sól, pieprz, sok z cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki

*Wykonanie: *komosę umieścić na sitku, przepłukać zimną wodą. W garnku doprowadzić do wrzenia szklankę wody. Wsypać komosę i gotować na minimalnym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu zostawić komosę na ok. 5 minut, po czym przemieszać ją widelcem. Przełożyć do salaterki. Dodać umyte, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę miąższ z awokado. Wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny, posypać natką.

/ 8Zielony koktajl z jarmużem

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *szklanka listków jarmużu, banan, gruszka, dwie szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, ryżowego)

*Wykonanie: *przygotować jarmuż - usunąć twarde łodyżki, a listki opłukać na sicie, po czym odsączyć i wrzucić do kielicha blendera. Dodać podzielonego na cząstki banana, obraną, podzieloną na cząstki gruszkę. Zalać mlekiem. Dokładnie zmiksować na koktajl.

/ 8Budyń jaglany z bakaliami

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki wody, szklanka mleka (może być roślinne), łyżeczka masła albo oleju kokosowego, łyżka rodzynek albo suszonej żurawiny, kilka suszonych moreli (posiekanych), 2-3 daktyle (posiekane), wiórki albo płatki kokosowe, syrop klonowy (opcjonalnie)

*Wykonanie: *kaszę przesypać na sitko i dwukrotnie przelać wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. Umieścić w garnku. Zalać wodą oraz mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15-20 minut - w tym czasie kaszy nie należy mieszać. Po ugotowaniu kaszę zblendować na gładko. Dodać łyżeczkę masła albo oleju kokosowego, dokładnie wymieszać. Dodać bakalie - rodzynki, posiekane morele i daktyle. Przemieszać, posypać wiórkami albo płatkami kokosowymi. Opcjonalnie można polać syropem klonowym.

/ 8Pieczony łosoś z sezamem i czarnuszką

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *spory kawałek świeżego łososia, sól, biały pieprz, łyżeczka sezamu, łyżeczka czarnuszki, świeży majeranek

Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, wyciąć skórę. Podzielić na 2-3 porcje. Każdą natrzeć solą i białym pieprzem. Posypać sezamem, czarnuszką, "wklepać" je w łososia. Umieścić w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożyć gałązkami świeżego majeranku. Piec w 180 stopniach przez ok. 8-10 minut.

Propozycja podania: pieczona marchewka skropiona oliwą i octem balsamicznym; plasterki cukinii i bakłażana z grilla; bułka pełnoziarnista, sałata, oliwki.

/ 8Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce

Obraz
© Fotolia

Składniki: 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego, awokado, 4 jajka, ocet, pestki dyni, sól, pieprz

Wykonanie: awokado obrać, pokroić w paski, rozłożyć na pieczywie. Przygotować jajko w koszulce: jajka sparzyć, wybić ze skorupki do miseczki, uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Garnek napełnić wodą (mniej więcej do 2/3 wysokości). Dodać 2-3 łyżki octu. Doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i rózgą kuchenną bądź dużą łyżką zrobić w wodzie lejek. Dodawać jajka, jedno po drugim, gotując każde przez ok. 3 minuty. Jajko wyłowić łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Prawidłowo przygotowane jajko w koszulce powinno być płynne w środku. Tak ugotowane jajka umieścić na kromkach (na awokado). Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać pestkami dyni.

/ 8Placuszki bananowe z ciepłym musem jabłkowym

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *2 banany, 2 duże jajka, 2 łyżki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia, 2 jabłka, pół szklanki wody, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu albo cukru (opcjonalnie)

Wykonanie: banany obrać, umieścić w misce i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać lekko rozbełtane jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Starannie wymieszać na jednolitą masę (rózgą kuchenną, blenderem, mikserem). Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać niewielką porcję masy na patelnię i smażyć placuszki z obu stron, aż będą złote. Podawać z musem jabłkowym przygotowanym według przepisu: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą. Dusić, aż jabłka się rozpadną (jeśli woda wyparuje, a jabłka wciąż będą twarde, należy ją uzupełnić). Gotowy, ciepły mus jabłkowy doprawić cynamonem i ewentualnie miodem bądź cukrem do smaku.

/ 8Przegrzebki z warzywami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *przegrzebki (kilka sztuk), ulubione warzywa: np. szparagi, zielony groszek, brokuły, sól, pieprz, garść świeżej rukoli, płatki migdałowe, ewentualnie tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek, masło, masło klarowane, olej kokosowy)

Wykonanie: oczyszczone przegrzebki usmażyć na beztłuszczowej, nieprzywierającej patelni, po minucie z każdej strony, doprawiając solą i pieprzem (ewentualnie smażyć na tłuszczu). Warzywa obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, ugotować na parze. Na talerzu rozłożyć ugotowane warzywa, wyłożyć przegrzebki, posypać świeżą rukolą i płatkami migdałowymi.

/ 8Grzanki z ricottą i roszponką

Obraz
© Fotolia

Składniki: kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego, pół szklanki sera ricotta, wędzony łosoś, spora garść roszponki, oliwa z oliwek, sól, pieprz

*Wykonanie: *pieczywo umieścić w opiekaczu albo piekarniku (np. 180 stopni przez kilka minut). Po wyjęciu ciepłe kromki posmarować serem ricotta, obłożyć porwanym na kawałeczki wędzonym łososiem, posypać roszponką. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast