Powidła z dyni i pomarańczy
Okazałe pomarańczowe kule stanowią jesienią ozdobę targowisk i warzywniaków, ale dynia to nie tylko dekoracja, ale przede wszystkim produkt o imponujących właściwościach odżywczych. Może być też bazą powideł – pysznego dodatku do pieczywa czy ciast. Kilogram miąższu z dyni, np. odmiany hokkaido, kroimy kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy do niego obraną, pokrojoną ma mniejsze kawałki pomarańczę, zalewamy 3-5 łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Następnie dolewamy sok z jednej cytryny, łyżeczkę świeżo startej skórki pomarańczowej oraz szczyptę mielonego imbiru. Miłośnicy słodkości mogą dosypać trochę cukru. Gotujemy dalej, by powidła miały właściwą konsystencję. Przekładamy do wyparzonych słoików.