Sezon na dynie rozpoczęty. Oto 3 proste i szybkie przepisy

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Najpopularniejszym daniem z użyciem tej rośliny jest z pewnością rozgrzewający krem, który świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią. Warto jednak wykorzystać dynie także do innych potraw. Oto 3 propozycje.

Dynia to królowa jesieni
Źródło zdjęć: © 123RF

1. Frytki z dyni

Frytki z dyni to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy obrać dynię, pokroić na malutkie prostokątne kawałki i delikatnie skropić olejem. Warto dodać ulubione przyprawy – paprykę, oregano czy pieprz. Tak przygotowane frytki wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min. Na końcu solimy.

2. Kanapki z dynią

Dynia świetnie sprawdza się również jako dodatek do kanapek. Wystarczy pokroić ją w małe kawałeczki i przez 30 minut zapiekać w piekarniku. Jeżeli nie mamy tyle czasu, to z powodzeniem wykorzystać możemy również patelnię. Tak przygotowaną dynię łączymy z twarożkiem, wędliną czy serem żółtym.

3. Placuszki z dyni

Placki z dyni to z kolei świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Połowę dyni wystarczy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wystarczy dodać dwa jajka, pół szklanki mąki oraz ulubione przyprawy – imbir, sól, pieprz czy paprykę. Z tak przygotowanej masy formujemy placuszki, które smażymy na złoto na rozgrzanym wcześniej oleju.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Co sekundę na wysypisko trafia ciężarówka ubrań. Mania zakupów przerasta ludzi

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy