Sezon na dynie rozpoczęty. Oto 3 proste i szybkie przepisy
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Najpopularniejszym daniem z użyciem tej rośliny jest z pewnością rozgrzewający krem, który świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią. Warto jednak wykorzystać dynie także do innych potraw. Oto 3 propozycje.
1. Frytki z dyni
Frytki z dyni to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy obrać dynię, pokroić na malutkie prostokątne kawałki i delikatnie skropić olejem. Warto dodać ulubione przyprawy – paprykę, oregano czy pieprz. Tak przygotowane frytki wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min. Na końcu solimy.
2. Kanapki z dynią
Dynia świetnie sprawdza się również jako dodatek do kanapek. Wystarczy pokroić ją w małe kawałeczki i przez 30 minut zapiekać w piekarniku. Jeżeli nie mamy tyle czasu, to z powodzeniem wykorzystać możemy również patelnię. Tak przygotowaną dynię łączymy z twarożkiem, wędliną czy serem żółtym.
3. Placuszki z dyni
Placki z dyni to z kolei świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Połowę dyni wystarczy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wystarczy dodać dwa jajka, pół szklanki mąki oraz ulubione przyprawy – imbir, sól, pieprz czy paprykę. Z tak przygotowanej masy formujemy placuszki, które smażymy na złoto na rozgrzanym wcześniej oleju.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl