Trwa ładowanie...
d3vpkya

Sezon na dynie rozpoczęty. Oto 3 proste i szybkie przepisy

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Najpopularniejszym daniem z użyciem tej rośliny jest z pewnością rozgrzewający krem, który świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią. Warto jednak wykorzystać dynie także do innych potraw. Oto 3 propozycje.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dynia to królowa jesieni
Dynia to królowa jesieni (123RF)
d3vpkya

1. Frytki z dyni

Frytki z dyni to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy obrać dynię, pokroić na malutkie prostokątne kawałki i delikatnie skropić olejem. Warto dodać ulubione przyprawy – paprykę, oregano czy pieprz. Tak przygotowane frytki wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min. Na końcu solimy.

d3vpkya

2. Kanapki z dynią

Dynia świetnie sprawdza się również jako dodatek do kanapek. Wystarczy pokroić ją w małe kawałeczki i przez 30 minut zapiekać w piekarniku. Jeżeli nie mamy tyle czasu, to z powodzeniem wykorzystać możemy również patelnię. Tak przygotowaną dynię łączymy z twarożkiem, wędliną czy serem żółtym.

3. Placuszki z dyni

Placki z dyni to z kolei świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Połowę dyni wystarczy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wystarczy dodać dwa jajka, pół szklanki mąki oraz ulubione przyprawy – imbir, sól, pieprz czy paprykę. Z tak przygotowanej masy formujemy placuszki, które smażymy na złoto na rozgrzanym wcześniej oleju.

d3vpkya

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Co sekundę na wysypisko trafia ciężarówka ubrań. Mania zakupów przerasta ludzi

d3vpkya

Podziel się opinią

Share

d3vpkya

d3vpkya