Nie unikaj tłuszczu - mądrze go wykorzystaj
Pomimo tego, że wiele osób obawia się tłuszczu, jest on nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Organizm potrzebuje go do produkcji hormonów, budowy błon komórkowych czy przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Tłuszcz ma wpływ na kondycję naszych włosów i innych wytworów naskórka. Nie należy więc eliminować go z diety, tylko zachować umiar i wiedzieć jak go używać w kuchni.
- Tłuszcze roślinne nie nadają się do stosowania w wysokich temperaturach - powinniśmy je spożywać wyłącznie na zimno. Najcenniejsze z nich to oliwa z oliwek extra virgin oraz olej lniany. Do gorących dań i do podsmażenia mięsa czy warzyw lepiej używać oleju kokosowego nierafinowanego lub zwykłego klarowanego masła. A co najważniejsze: nie bójmy się rozsądnych ilości zdrowych tłuszczy! - zachęca dietetyczka.