7 faktów o żywności. Sprawdź, jeśli chcesz zdrowo się odżywiać
Drobne zmiany pozwolą lepiej zaplanować wartościowy jadłospis
Dobrym przykładem są mrożone owoce i warzywa. Amerykański ekspert ds. żywienia i dietetyk, dr Andrew Weil, podkreśla, że brokuły, owoce jagodowe czy marchewki zbierane są w najlepszym momencie dojrzewania i błyskawicznie mrożone. Producenci mają obowiązek zachować łańcuch chłodniczy tak, aby w kuchni wydobyć z nich maksimum witamin i ograniczyć ryzyko zatrucia po spożyciu dwukrotnie mrożonej żywności. To rozwiązanie kompromisowe na miesiące, w których na świeże zbiory malin, kalafiora czy fasolki szparagowej musimy czekać. Co więcej, niektórym produktom przymrozki wręcz służą - m.in. żurawinie. Z kolei świeży szpinak traci około połowy zawartego w nim kwasu foliowego po ośmiu dniach od zbioru - dlatego poleca się jego mrożenie. Mrożonki zdecydowanie wygrywają z warzywami i owocami w puszkach. Kupując, należy jednak zwrócić uwagę, czy zawartość opakowania nie jest zbrylowana.