Dorsz z zapiekanymi porami
Pory nie są jedynie składnikiem włoszczyzny. To delikatne warzywo może być nawet znakomitym samodzielnym daniem. Dziś jednak proponujemy dorsza z porami. Potrzebne nam będą: dwa filety z dorsza, dwie łyżki mąki, cztery duże pory, pół szklanki bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Rybę solimy, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie. Z porów odkrawamy zielone liście, pozostawiając tylko białe części, przecinamy je wzdłuż na pół i dokładnie myjemy. Układamy pory w naczyniu do zapiekania, dodajemy masło, bulion, sól i pieprz do smaku i zapiekamy około pół godziny, aż bulion prawie w całości wyparuje. Układamy na porach rybę i podgrzewamy kilka minut. To danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.