Makaron z duszoną cukinią
Cukinia to warzywo dobrze znane, ale wciąż dość rzadko wykorzystywane w naszej kuchni. Najlepsza jest oczywiście ta uprawiana ekologicznie - teraz można ją bez problemu kupić. Aby przygotować makaron z cukinią musimy przygotować: dwie średnie cukinie, posiekaną cebulę, posiekane dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, śmietanę 18 proc., sól i pieprz oraz makaron. Do tego przepisu najlepiej nadaje się makaron tagliatelle, choć można wykorzystać każdy inny.
Cukinię kroimy w grubą kostkę. W rondlu podsmażamy na maśle cebulę, czosnek, dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do cukinii, mieszamy dokładnie, ale delikatnie, dodajemy śmietanę i przekrojone na pół pomidorki. Na koniec możemy przybrać np. bazylią.