6 pomysłów na wczesnojesienne obiady
Świeże i aromatyczne
Oto nasze propozycje na wczesnojesienne obiady z wykorzystaniem naszych, polskich produktów.
Początek jesieni to doskonały czas, w którym korzystać możemy ze świeżych warzyw i owoców. Stragany aż uginają się od kolorowych dyń, cukinii, marchewek, papryk, jabłek, gruszek i ostatnich pomidorów. Warto wykorzystać ten moment i wzmocnić organizm witaminami. Oto nasze propozycje na wczesnojesienne obiady z wykorzystaniem naszych, polskich produktów.
Zupa dyniowa Sycąca zupa to idealna propozycja na obiad. Na targu kupimy różne rodzaje dyni, które możemy wykorzystać do przygotowania naszej zupy. Potrzebne składniki: dwie łyżki masła, szklanka śmietany do zup, dwie szklanki warzywnego bulionu, posiekana mała cebula, dwa ziemniaki, kilogram obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni, łuskane pestki słonecznika, sól i pieprz.
W garnku rozgrzewamy masło i delikatnie szklimy cebulę. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy je przez kilka minut, uważając, by się nie przypaliły. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około pół godziny. Gdy dynia zacznie się rozpadać, a ziemniaki zmiękną, dorzucamy garść uprażonych wcześniej pestek słonecznika, wlewamy śmietanę i podgrzewamy kilka minut. Zupę, przed wrzuceniem pestek, możemy również zmiksować.