"Spożyć do..." a "spożyć przed upływem...."
Te dwa pojęcia wymiennie używane są do oznaczenia terminu ważności lub świeżości produktów. Określenie "należy spożyć do" tyczy zazwyczaj produktów mniej trwałych np. mięsa, wyroby mleczne czy wędliny. Daty tej należy się ściśle trzymać, ponieważ po jej upływie produkt nie będzie nadawał się do konsumpcji. Co łatwo zauważymy np. obserwując pojawiającą się pleśń w jogurcie czy śliski nalot na plasterkach wędliny. Z kolei "najlepiej spożyć przed upływem" znajdziemy na produktach suchych, typu kasze, makarony i data ta oznacza, że producent gwarantuje zachowanie walorów smakowych produktu do tego konkretnego terminu. Jeśli jednak po jego upływie skusimy się np. na spaghetti czy woreczek ryżu, nie zagraża to naszemu zdrowiu, ale produkt może być mniej smaczny lub szybciej się rozgotować.