Kuchenne triki dla każdego
Przesolona zupa, przypalony ryż i oczy pełne łez od krojenia cebuli... Każdy profesjonalny kucharz i amator zna takie sytuacje. Na szczęście wystarczą proste triki, dzięki którym wybrniemy z najgorszych kulinarnych błędów.
Sztuczki przydatne w kuchni
Przesolona zupa, czerstwy chleb i oczy pełne łez od krojenia cebuli... Każdy kucharz amator zna takie sytuacje. Na szczęście wystarczą proste triki, dzięki którym wybrniemy z najgorszych kulinarnych błędów. Nie tylko ułatwią życie, ale sprawią, że gotowanie będzie przyjemniejsze a potrawy smaczniejsze.
Sok z cytryny
Sok z cytryny sprawdzi się w trakcie przygotowywania wielu potraw. Pomoże zachować ładny wygląd innych produktów. I tak, aby czerwona kapusta podczas gotowania nie straciła koloru, wystarczy dodać do wody kilka kropel. Z kolei krojąc banana do sałatki lub ciasta, również warto skropić go cytryną, aby nie zrobił się czarny.
Właściwości tego niezwykłego soku można wykorzystać także do sprzątania w kuchni - doskonale usunie nawet najtwardszy kamień. Najlepiej użyć wyciśnięte połówki cytryny i pocierać nimi problematyczne miejsce w zlewie.
Krojenie cebuli
Cebulę należy obrać i umieścić w misce z zimną wodą, przykryć ją folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 15 minut. Ten zabieg sprawi, że podczas krojenia cebula będzie wydzielać mniej olejków eterycznych, które wywołują łzawienie oczu.
Natomiast brzydki zapach dłoni po krojeniu cebuli lub obieraniu czosnku łatwo usunąć poprzez kontakt z metalową łyżką, a następnie umycie rąk mydłem.
Bo zupa była za słona
Przesolona zupa to zepsuty obiad? Niekoniecznie. Wystarczy obrać kilka ziemniaków, pokroić na mniejsze cząstki, dodać do zupy i chwilę gotować. Warzywa niczym gąbka wchłoną nadmiar soli. Przed podaniem należy je oczywiście wyjąć, aby nie popełnić wpadki z surowymi ziemniakami w daniu.
Jak szybki i sprawnie kroić warzywa?
Kostki lodu
Czasami zapominamy o wcześniejszym przygotowaniu kostek lodu, a nie każdego stać na dostawę lodu do domu z profesjonalnej firmy kateringowej. Natychmiastową ochłodę lub udaną imprezę zapewni prosty trik. Robiąc kostki w ostatniej chwili należy wykorzystać gorącą wodę, bowiem zamarza dużo szybciej niż zimna.