Warzywa surowe są najzdrowsze?
Do niedawna panowało przekonanie, że najlepiej chrupać surowe marchewki, a najlepiej zagryzać je jeszcze papryką i zielonym ogórkiem. W takiej formie zdaniem niektórych specjalistów czy gospodyń domowych zawierają najwięcej cennych składników. Nic bardziej mylnego, czego dowodzą liczne badania. Warzywne mrożonki przygotowane w odpowiedni sposób to także doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Tuż po zebraniu bowiem są mrożone i zachowują większość wartości odżywczych. Z kolei świeże warzywa zanim znajdą się w naszych kuchnia, muszą przebyć długa drogę do sklepu, leżeć w magazynach, a następnie przed kolejne dni na sklepowych półkach. Warto podkreślić, że niektóre warzywa zamiast na surowo lepiej jeść po obróbce termicznej. Przykładowo z podgrzanych pomidorów lepiej przyswajamy likopen, a z marchewek na gorąco lepiej wchłaniany jest beta karoten.