Oryginalna zapiekanka pasterska
Jeden z najsłynniejszych współczesnych kucharzy brytyjskich, czyli Jamie Oliver nie wyobraża sobie zapiekanki pasterskiej bez jagnięciny. Natartą oliwą, solą i pieprzem łopatkę jagnięcą należy piec przez około cztery godziny, aż mięso stanie się miękkie i zacznie odchodzić od kości. Należy je posiekać, a następnie dodać do pokrojonych w grubą kostkę i podsmażonych przez 20 minut warzyw: marchewki, cebuli, selera naciowego i brukwi, doprawionych liściem laurowym i gałązką rozmarynu. Następnie wszystko zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji gulaszu.
Farsz mięsno-warzywny przecedzamy przez sitko, pozbywając się nadmiaru sosu. Gotujemy ziemniaki, które tłuczemy z masłem, startym cheddarem, solą i pieprzem. Po ostygnięciu połowę tej masy wykładamy na dno naczynia do zapiekania, a na nią mięso z warzywami, polewając kilkoma łyżkami sosu wytworzonego podczas duszenia. Nakrywamy resztą ziemniaków, posypujemy cheddarem, bułką tartą i gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy przynajmniej godzinę, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.