5 sposobów na zapiekankę pasterską

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Obraz
© iStock.com

Tradycyjna potrawa brytyjska pochodząca z czasów, gdy nie marnowano jedzenia. W oryginalnej wersji Shepherd’s pie, zwana w Polsce zapiekanką pasterską, składa się z opartego na jagnięcinie farszu otulonego pierzyną z ziemniaków. Danie dobrze znosi jednak rozmaite modyfikacje składników.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Oryginalna zapiekanka pasterska

Obraz
© 123RF

Jeden z najsłynniejszych współczesnych kucharzy brytyjskich, czyli Jamie Oliver nie wyobraża sobie zapiekanki pasterskiej bez jagnięciny. Natartą oliwą, solą i pieprzem łopatkę jagnięcą należy piec przez około cztery godziny, aż mięso stanie się miękkie i zacznie odchodzić od kości. Należy je posiekać, a następnie dodać do pokrojonych w grubą kostkę i podsmażonych przez 20 minut warzyw: marchewki, cebuli, selera naciowego i brukwi, doprawionych liściem laurowym i gałązką rozmarynu. Następnie wszystko zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji gulaszu.

Farsz mięsno-warzywny przecedzamy przez sitko, pozbywając się nadmiaru sosu. Gotujemy ziemniaki, które tłuczemy z masłem, startym cheddarem, solą i pieprzem. Po ostygnięciu połowę tej masy wykładamy na dno naczynia do zapiekania, a na nią mięso z warzywami, polewając kilkoma łyżkami sosu wytworzonego podczas duszenia. Nakrywamy resztą ziemniaków, posypujemy cheddarem, bułką tartą i gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy przynajmniej godzinę, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.

/ 6Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym

Obraz
© 123RF

Jagnięcina to produkt o ciekawym smaku i dużych właściwościach odżywczych, jednak w polskich warunkach trudny do zdobycia, w dodatku zniechęcający wysoką ceną. Na szczęście skład zapiekanki pasterskiej możemy zmodyfikować, zastępując to mięso mieloną wołowiną, znacznie łatwiej dostępną w naszych sklepach. Wystarczy podsmażyć ją na patelni, a następnie dodać do podobnie przygotowanych warzyw (mogą być takie same, jak w oryginalnej brytyjskiej recepturze, ale świetnie sprawdzą się również pomidory, czerwona papryka, pietruszka czy mrożony groszek), zalać wodą lub bulionem i dusić przez 15-20 minut. Następnie przekładamy do naczynia, nakrywamy masą ziemniaczaną (np. z przepisu Jamiego Olivera) i zapiekamy 35-45 minut w 200 st.

/ 6Wegetariańska zapiekanka pasterska

Obraz
© 123RF

Irlandzcy czy szkoccy górale byliby pewnie tym zszokowani, ale pyszną zapiekankę pasterską można przygotować także bez… mięsa. Przekonuje o tym Marta Dymek. W jej przepisie pod warstwą puree z ugotowanych ziemniaków, mleka i masła roślinnego, doprawionego rozmarynem i gałką muszkatołową, kryje się potrawka z ugotowanej zielonej soczewicy, podsmażonej cebuli, marchewki oraz selera naciowego, wzbogaconej koncentratem pomidorowym, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Potrawę zapiekamy przez 20-30 minut w 200 st.

/ 6Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą

Obraz
© 123RF

Soczewica, która jest bardzo bogatym źródłem białka, świetnie zastępuje mięso, także w zapiekance pasterskiej. Na "Mientablog" znajdziemy ciekawą wariację na temat Shepherd’s pie. Nadzienie zapiekanki stanowią soczewica i kukurydza z puszki, zmieszane z podsmażoną cebulą, pokrojonymi w kostkę pomidorami bez skórki (mogą być z puszki), doprawione łagodnym ajwarem (pasta warzywna przyrządzana m.in. z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku i octu), suszoną papryką ostrą, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki dusimy przez kilka minut, przekładamy do żaroodpornej formy, przykrywając purée z ugotowanych ziemniaków i bryndzy, doprawionym solą i pieprzem. Zapiekamy pół godziny w 200 st.

/ 6Zapiekanka pasterska z rybą

Obraz
© 123RF

Ciekawą wersją tradycyjnej zapiekanki pasterskiej jest Fish pie, czyli popularna na Wyspach Brytyjskich potrawa, w której zamiast mięsa pojawia się ryba, najczęściej filety z dorsza. Zalewa się je sosem, np. pietruszkowym (cały czas mieszając, zagotowujemy mleko z masłem i mąką, a gdy zawartość garnka zacznie gęstnieć, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i sok z cytryny), a następnie nakrywa purée z ugotowanych ziemniaków oraz odrobiny masła i mleka, doprawione kurkumą, solą i słodką papryką w proszku. Pieczemy w 190 st., około 45 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce