5 sposobów na zapiekankę pasterską

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Obraz
© iStock.com

Tradycyjna potrawa brytyjska pochodząca z czasów, gdy nie marnowano jedzenia. W oryginalnej wersji Shepherd’s pie, zwana w Polsce zapiekanką pasterską, składa się z opartego na jagnięcinie farszu otulonego pierzyną z ziemniaków. Danie dobrze znosi jednak rozmaite modyfikacje składników.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Oryginalna zapiekanka pasterska

Obraz
© 123RF

Jeden z najsłynniejszych współczesnych kucharzy brytyjskich, czyli Jamie Oliver nie wyobraża sobie zapiekanki pasterskiej bez jagnięciny. Natartą oliwą, solą i pieprzem łopatkę jagnięcą należy piec przez około cztery godziny, aż mięso stanie się miękkie i zacznie odchodzić od kości. Należy je posiekać, a następnie dodać do pokrojonych w grubą kostkę i podsmażonych przez 20 minut warzyw: marchewki, cebuli, selera naciowego i brukwi, doprawionych liściem laurowym i gałązką rozmarynu. Następnie wszystko zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji gulaszu.

Farsz mięsno-warzywny przecedzamy przez sitko, pozbywając się nadmiaru sosu. Gotujemy ziemniaki, które tłuczemy z masłem, startym cheddarem, solą i pieprzem. Po ostygnięciu połowę tej masy wykładamy na dno naczynia do zapiekania, a na nią mięso z warzywami, polewając kilkoma łyżkami sosu wytworzonego podczas duszenia. Nakrywamy resztą ziemniaków, posypujemy cheddarem, bułką tartą i gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy przynajmniej godzinę, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.

/ 6Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym

Obraz
© 123RF

Jagnięcina to produkt o ciekawym smaku i dużych właściwościach odżywczych, jednak w polskich warunkach trudny do zdobycia, w dodatku zniechęcający wysoką ceną. Na szczęście skład zapiekanki pasterskiej możemy zmodyfikować, zastępując to mięso mieloną wołowiną, znacznie łatwiej dostępną w naszych sklepach. Wystarczy podsmażyć ją na patelni, a następnie dodać do podobnie przygotowanych warzyw (mogą być takie same, jak w oryginalnej brytyjskiej recepturze, ale świetnie sprawdzą się również pomidory, czerwona papryka, pietruszka czy mrożony groszek), zalać wodą lub bulionem i dusić przez 15-20 minut. Następnie przekładamy do naczynia, nakrywamy masą ziemniaczaną (np. z przepisu Jamiego Olivera) i zapiekamy 35-45 minut w 200 st.

/ 6Wegetariańska zapiekanka pasterska

Obraz
© 123RF

Irlandzcy czy szkoccy górale byliby pewnie tym zszokowani, ale pyszną zapiekankę pasterską można przygotować także bez… mięsa. Przekonuje o tym Marta Dymek. W jej przepisie pod warstwą puree z ugotowanych ziemniaków, mleka i masła roślinnego, doprawionego rozmarynem i gałką muszkatołową, kryje się potrawka z ugotowanej zielonej soczewicy, podsmażonej cebuli, marchewki oraz selera naciowego, wzbogaconej koncentratem pomidorowym, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Potrawę zapiekamy przez 20-30 minut w 200 st.

/ 6Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą

Obraz
© 123RF

Soczewica, która jest bardzo bogatym źródłem białka, świetnie zastępuje mięso, także w zapiekance pasterskiej. Na "Mientablog" znajdziemy ciekawą wariację na temat Shepherd’s pie. Nadzienie zapiekanki stanowią soczewica i kukurydza z puszki, zmieszane z podsmażoną cebulą, pokrojonymi w kostkę pomidorami bez skórki (mogą być z puszki), doprawione łagodnym ajwarem (pasta warzywna przyrządzana m.in. z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku i octu), suszoną papryką ostrą, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki dusimy przez kilka minut, przekładamy do żaroodpornej formy, przykrywając purée z ugotowanych ziemniaków i bryndzy, doprawionym solą i pieprzem. Zapiekamy pół godziny w 200 st.

/ 6Zapiekanka pasterska z rybą

Obraz
© 123RF

Ciekawą wersją tradycyjnej zapiekanki pasterskiej jest Fish pie, czyli popularna na Wyspach Brytyjskich potrawa, w której zamiast mięsa pojawia się ryba, najczęściej filety z dorsza. Zalewa się je sosem, np. pietruszkowym (cały czas mieszając, zagotowujemy mleko z masłem i mąką, a gdy zawartość garnka zacznie gęstnieć, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i sok z cytryny), a następnie nakrywa purée z ugotowanych ziemniaków oraz odrobiny masła i mleka, doprawione kurkumą, solą i słodką papryką w proszku. Pieczemy w 190 st., około 45 minut.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata