Tort naleśnikowy kurczak z serem
Składniki: 2 jajka, 2 szklanki mąki, 250 ml mleka, sól do smaku, 2 łyżki oliwy, tłuszcz do smażenia. Nadzienie: 1 podwójna pierś z kurczaka, 400 g śmietany 18 proc., 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 średnie ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczka ostrej papryki, 1 szklanka startego sera żółtego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: ze składników na naleśniki przygotować ciasto - powinno być o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki, wykładając je na głęboki talerz odwrócony dnem do góry. Oczyszczone mięso drobno pokroić po podsmażyć na oleju z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Gdy będzie zarumienione, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i papryką. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy 3/4 sera i całość trzymamy na średnim ogniu, aż ser ładnie się roztopi. Na koniec dodajemy pietruszkę i mieszamy. Zaczynamy układać naleśniki z farszem w formie tortu - lekko dociskając każdy naleśnik. Na koniec posypujemy pozostałą częścią sera. Przed podaniem można zapiec 10 minut w 200 stopniach C.