Czekoladowy tort naleśnikowy z orzechami
Naleśniki to jedno z polskich dań, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Podane na słodko smakują wyjątkowo. Jeśli jednak znudziła nam się wersja z dżemem czy owocami, możemy przygotować naleśnikowy tort ze sporą dawką czekolady. Prezentuje się pięknie, a smakuje bajecznie.
Naleśniki inaczej
Naleśniki to jedno z polskich dań, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Podane na słodko smakują wyjątkowo. Jeśli jednak znudziła nam się wersja z dżemem czy owocami, możemy przygotować naleśnikowy tort ze sporą dawką czekolady. Prezentuje się pięknie, a smakuje bajecznie.
Składniki na naleśniki pszenne (około 10-14 sztuk): 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml mleka, 250 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego. Nadzienie: 250 ml kremowej śmietanki 30 proc. (w tym 4 łyżeczki do polewy czekoladowej), 4 duże łyżki kremu czekoladowego, 3 łyżki mascarpone. Polewa: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc. Dodatkowo: posiekane orzechy laskowe do dekoracji. Oto przepis krok po kroku.
Naleśniki i nadzienie
Wszystkie składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Następnie porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż z obu stron bez przykrycia na złocisty kolor. Śmietankę ubijamy na puszystą masą, łączymy z serkiem mascarpone i kremem czekoladowym, tak aby powstał gładki krem.
Składanie tortu
Przestudzone naleśniki smarujemy równomiernie masą, układając jeden na drugim, delikatnie dociskając. W ten sposób stworzymy konstrukcję naszego tortu.
Przygotowanie polewy
W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę (w temperaturze pokojowe). Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zdejmujemy z ognia i polewamy nasz tort.
Dekorowanie
Dodajemy posiekane orzechy laskowe i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Podawać w kawałkach, jak klasyczny tort.