Czekoladowy tort naleśnikowy z orzechami

Naleśniki to jedno z polskich dań, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Podane na słodko smakują wyjątkowo. Jeśli jednak znudziła nam się wersja z dżemem czy owocami, możemy przygotować naleśnikowy tort ze sporą dawką czekolady. Prezentuje się pięknie, a smakuje bajecznie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Naleśniki inaczej

Obraz
© 123RF.COM

Naleśniki to jedno z polskich dań, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Podane na słodko smakują wyjątkowo. Jeśli jednak znudziła nam się wersja z dżemem czy owocami, możemy przygotować naleśnikowy tort ze sporą dawką czekolady. Prezentuje się pięknie, a smakuje bajecznie.

Składniki na naleśniki pszenne (około 10-14 sztuk): 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml mleka, 250 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego. Nadzienie: 250 ml kremowej śmietanki 30 proc. (w tym 4 łyżeczki do polewy czekoladowej), 4 duże łyżki kremu czekoladowego, 3 łyżki mascarpone. Polewa: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc. Dodatkowo: posiekane orzechy laskowe do dekoracji. Oto przepis krok po kroku.

/ 5Naleśniki i nadzienie

Obraz
© 123RF.COM

Wszystkie składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Następnie porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż z obu stron bez przykrycia na złocisty kolor. Śmietankę ubijamy na puszystą masą, łączymy z serkiem mascarpone i kremem czekoladowym, tak aby powstał gładki krem.

/ 5Składanie tortu

Obraz
© 123RF.COM

Przestudzone naleśniki smarujemy równomiernie masą, układając jeden na drugim, delikatnie dociskając. W ten sposób stworzymy konstrukcję naszego tortu.

/ 5Przygotowanie polewy

Obraz
© 123RF.COM

W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę (w temperaturze pokojowe). Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zdejmujemy z ognia i polewamy nasz tort.

/ 5Dekorowanie

Obraz
© 123RF.COM

Dodajemy posiekane orzechy laskowe i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Podawać w kawałkach, jak klasyczny tort.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości