Czekoladowy tort naleśnikowy z orzechami
Naleśniki inaczej
Naleśniki to jedno z polskich dań, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Podane na słodko smakują wyjątkowo. Jeśli jednak znudziła nam się wersja z dżemem czy owocami, możemy przygotować naleśnikowy tort ze sporą dawką czekolady. Prezentuje się pięknie, a smakuje bajecznie.
Składniki na naleśniki pszenne (około 10-14 sztuk): 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml mleka, 250 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego. Nadzienie: 250 ml kremowej śmietanki 30 proc. (w tym 4 łyżeczki do polewy czekoladowej), 4 duże łyżki kremu czekoladowego, 3 łyżki mascarpone. Polewa: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc. Dodatkowo: posiekane orzechy laskowe do dekoracji. Oto przepis krok po kroku.