5 sposobów na naleśniki. Proste propozycje dla każdego
Naleśniki kefirowe z waniliowym twarożkiem
Składniki: 3 jajka "0", 3 łyżeczki drobnego cukru, 250 ml maślanki, 200 ml kefiru, szczypta soli, 400 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju rzepakowego. Farsz: 200 g twarożku naturalnego, 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) lub ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii.
Przygotowanie: do miski wbić jajka, połączyć z cukrem, a następnie z maślanką i kefirem oraz szczyptą soli. Przesiać mąkę, wymieszać. Na koniec dodać olej, ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię, porcjami wylewać ciasto i smażyć naleśniki na rumiano. Twarożek wymieszać z wanilią, nakładać na naleśniki i zwijać.