5 sposobów na naleśniki. Proste propozycje dla każdego
Naleśniki kefirowe z waniliowym twarożkiem
Naleśniki to potrawa uniwersalna - smakuje na śniadanie, obiad i kolację. W zależności od naszego planu możemy przygotować je na słodko lub na wytrawnie. Aby smakowały idealnie, warto wykorzystać triki z dodawaniem wody gazowanej do ciasta lub kilka kropel oleju. Ale warto uzupełnić ciasto także innymi składnikami i nieco zmodyfikować popularne farsze. W cyklu "Szybkie gotowanie" polecamy 5 pomysłów na naleśniki.
Składniki: 3 jajka "0", 3 łyżeczki drobnego cukru, 250 ml maślanki, 200 ml kefiru, szczypta soli, 400 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju rzepakowego. Farsz: 200 g twarożku naturalnego, 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) lub ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii.
Przygotowanie: do miski wbić jajka, połączyć z cukrem, a następnie z maślanką i kefirem oraz szczyptą soli. Przesiać mąkę, wymieszać. Na koniec dodać olej, ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię, porcjami wylewać ciasto i smażyć naleśniki na rumiano. Twarożek wymieszać z wanilią, nakładać na naleśniki i zwijać.
Naleśniki szpinakowe z serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki: 400 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 125 ml gazowanej wody, 2 jajka "0", 1 łyżka oleju rzepakowego. Farsz: 300 g świeżego szpinaku "baby", 150 g sera feta, 1 mała cebula, 100 g suszony pomidorów z zalewy, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku, masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, połączyć dokładnie z wodą i mlekiem. Wbić jajka, wlać olej, wsypać część posiekanego szpinaku i całość wymieszać na jednolitą masę (można to zrobić za pomocą miksera). Partiami smażyć rumiane naleśniki, a następnie odkładać na odwrócony dnem do góry głęboki talerz. Cebulę pokroić drobno i zrumienić na maśle klarowanym. Dodać szpinak i całość dusić kilka minut. Pod koniec dodać pokruszony ser feta i pokrojone pomidory, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Gdy smaki się połączą, zdjąć z ognia i tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki. Zwinąć i podawać. Naleśniki doskonale smakują również podsmażone na drugi dzień na patelni lub podpieczone w piecu.
Koperta naleśnikowa z farszem pieczarkowym
Składniki: 250 ml mleka, 2 jajka, 1½ szklanki mąki, 1/5 szklanki wody mineralnej, 30 ml oleju, szczypta soli, łyżeczka curry, tłuszcz do smażenia, 250 g startego sera gouda, 400 g pieczarek, 1 cebula, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: połączyć składniki na ciasto naleśnikowe: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz curry. Usmażyć naleśniki. Na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Dodać starty ser, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić naleśniki. Złożyć je w trójkąty, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Tort naleśnikowy kurczak z serem
Składniki: 2 jajka, 2 szklanki mąki, 250 ml mleka, sól do smaku, 2 łyżki oliwy, tłuszcz do smażenia. Nadzienie: 1 podwójna pierś z kurczaka, 400 g śmietany 18 proc., 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 średnie ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczka ostrej papryki, 1 szklanka startego sera żółtego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: ze składników na naleśniki przygotować ciasto - powinno być o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki, wykładając je na głęboki talerz odwrócony dnem do góry. Oczyszczone mięso drobno pokroić po podsmażyć na oleju z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Gdy będzie zarumienione, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i papryką. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy 3/4 sera i całość trzymamy na średnim ogniu, aż ser ładnie się roztopi. Na koniec dodajemy pietruszkę i mieszamy. Zaczynamy układać naleśniki z farszem w formie tortu - lekko dociskając każdy naleśnik. Na koniec posypujemy pozostałą częścią sera. Przed podaniem można zapiec 10 minut w 200 stopniach C.
Naleśniki z szarpaną wieprzowiną
Składniki: 500 ml mleka, 300 g mąki, 3 jajka, szczypta soli, 3 średnie korniszony, 400 g szarpanej wieprzowiny, sos pomidorowy do podania.
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, połączyć z rozmąconymi jajkami i mlekiem. Doprawić solą i wymieszać dokładnie. Odstawić na 15 minut, a następnie usmażyć na złoto z obu stron. Na gotowe naleśniki nakładać wieprzowinę i plasterki korniszonów, zwinać ciasno i podawać z sosem pomidorowym.