Pietruszka
"Blada, chuda..." - tak opisywał ją Jan Brzechwa, gdy leżała "Na straganie". O ile zieloną natkę traktujemy jako zdrowy dodatek do zup czy niezbędny składnik sałatek np. tabbouleh, to korzeń często sprowadzamy do roli nieistotnego dodatku do gotowania. Niesłusznie, bo właśnie w tej części pietruszki znajdują się olejki eteryczne, flawonoidy i kumaryny, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów. W dodatku można przygotować z nich zdrowe frytki. Dobrze umyte, cienko obrane i pokrojone w słupki wystarczy wyłożyć na blachę, skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i zapiec w 180 stopniach
przez ok. 20 minut. Doprawić szczyptą soli morskiej.