Tego nie wiesz o marchewkach
None
Jakie sekrety skrywa marchewka?
Marchew to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Używa się go do przygotowywania wywarów warzywnych, zup, sałatek, surówek, sosów. Słowem: nie można sobie wyobrazić kuchni bez marchewki. Na pewno jednak nie wiecie wszystkiego o tym wspaniałym, słodkim korzeniu.
Marchew pochodzi z okolic dzisiejszego Afganistanu. Rosła tam dziko i dopiero w okolicach roku 1000 naszej ery trafiła przez Włochy i Hiszpanię do Europy. Ponieważ była bardzo odporna na mróz, bardzo szybko zaczęto uprawiać ją we Francji, Anglii i innych krajach Europy Północnej. W Polsce zagościła stosunkowo późno. Jak można się domyślać, ten składnik włoszczyzny został przywieziony do nas przez królową Bonę. Z Afganistanu wędrowała również w drugą stronę świata, do Chin. Tam stała się popularna trochę wcześniej niż w Europie.
Jak powstaje marchewka mini? Czy można jeść nać marchewki? Czy marchewka zawsze jest pomarańczowa? Poznajemy mało znane fakty o tym korzeniowym, popularnym w Polsce warzywie
Tajemnice nasion marchewki
Z dzikiej lub uprawnej marchwi uzyskujemy nie tylko smaczne korzenie, ale również nasiona. Posiadają one wiele substancji odżywczych i są bardzo zdrowe. Najłatwiej zbierać je we własnym ogrodzie lub na działce. Pamiętajmy o tym, że nasiona przeznaczone do siewu nie nadają się do jedzenia, bo są nasycone środkami grzybobójczymi. A co przygotujemy z nasion marchewki? Najbardziej popularny i łatwy do przygotowania jest napar - w postaci pysznej i pachnącej herbatki. Ma ona wówczas delikatny, lekko słodkawy smak i odprężający aromat - stąd jej popularność także wśród fanów inhalacji i pachnących kąpieli relaksacyjnych.
Tęczowa marchewka
Korzeń marchewki kojarzy nam się głównie z kolorem pomarańczowym. Jednak kolorystycznych odmian jest o wiele więcej. Znajdziemy marchewki białe, żółte, mocno czerwone, a nawet ciemnofioletowe i niebieskie. Co najdziwniejsze, naturalnym kolorem marchwi jest biały lub lekko fioletowy. Dzisiejsze, pomarańczowe odmiany zostały wyhodowane w ogrodach. Rolnicy wykorzystali fakt, że rdzeń marchwi jest zawsze żółtopomarańczowy. Wybierali do dalszej uprawy nasiona z roślin jak najbardziej pomarańczowych i tak powstały najpopularniejsze dziś odmiany.
Marchewki baby - wielka ściema?
W sklepach znajdziemy też mini marchewki. Nie jest to jednak żadna miniaturowa odmiana: taka po prostu nie istnieje. Małe marchewki, przeznaczone do chrupania jako przekąska to najczęściej albo niedojrzałe jeszcze małe korzonki, albo marchewka już dojrzała, krojona w odpowiedni sposób. Tę drugą metodę wykorzystania lekko uszkodzonych korzeni marchwi, wymyślił podobno niejaki Mark Yurosek, rolnik z Kalifornii, gdy zobaczył, że jego uprawa nie była zbyt udana, a chciał i tak sprzedać plony. No i odniósł sukces.
Uprawa marchwi
Marchew jest jednym z nielicznych warzyw, które bez problemu możemy pozostawić na zimę w ziemi. W dodatku dobrze jej to robi. Wystarczy jedynie grządkę przykryć słomą lub liśćmi, by przy dużych mrozach łatwiej było wyjąć ją z ziemi. Taka marchew ma o wiele więcej cukrów, jest więc słodsza i smaczniejsza. Jeśli ktoś ma okazję do uprawiania marchwi, powinien tego spróbować. Pamiętajmy również o tym, że na wiosnę trzeba zebrać wszystkie marchewki. Jeśli tego nie zrobimy, korzenie staną się twarde i łykowate.
Natka również do jedzenia
Nać, czyli liście marchwi najczęściej wyrzucamy. To błąd, bo są one jak najbardziej jadalne, ba, mają nawet lekki posmak marchewki. Zawierają przede wszystkim chlorofil, który pozwala na dostarczenie organizmowi niezbędnego magnezu, a także potas i witaminę K. Jedzenie natki marchewki, podobnie jak natki pietruszki, pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, a także wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Posiekaną nać marchwi można stosować jako dodatek do zup i surówek.
Marchewka pełna wody
Może wydawać się to niemożliwe, ale marchew zawiera aż 88 procent wody (dla porównania w organizmie człowieka jest jej tylko 60 proc.). Taki skład marchewki powoduje, że jest ona świetnym produktem nawadniającym, powinna być stosowana również w dietach odchudzających. Gryzienie marchewki doskonale wpływa również na cerę, właśnie dzięki dużej zawartości wody oraz poprawiającemu koloryt cery, beta-karotenowi.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia