Kuskus z łososiem
Kaszkę kuskus warto zawsze mieć w szafce. Robi się ją błyskawicznie, jest uniwersalna w smaku i ceni się ją za mnogość zastosowań. W połączeniu z rybą daje bardzo smaczny i zdrowy posiłek.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 porcje łososia (najlepiej norweskiego)
- szklanka kuskusu
- duży pomidor
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- mała garść mięty
- sól, biały pieprz
- masło i dobry olej do smażenia
- sok z cytryny
Wykonanie:
Łososia oczyść, pozbądź się skóry, osusz, podziel na dwa kawałki, a każdy oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło z oliwą (w proporcji pół na pół). Obsmażaj łososia, aż mięso się zetnie, uważając, żeby go nie przesuszyć (przez ok. 3 minuty z każdej strony). Pomidora (bez skóry) drobno posiekaj. Wymieszaj z kaszą kuskus, ewentualnie dopraw do smaku. Jogurt wymieszaj z miętą. Na talerze wyłóż porcję kuskusu, na kaszę wyłóż jogurt z miętą, a obok połóż łososia.