Omlet na słodko
Ten obiad ucieszy przede wszystkim najmłodszych. Omlety robi się błyskawicznie, a te w wersji na słodko można łączyć z różnymi smakowitymi dodatkami – owocami, orzechami, masłem orzechowym, bakaliami, miodem.
Składniki (dla 1 osoby):
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mleka (może być roślinnego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli (dla dzieci można pominąć)
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- ulubione dodatki
Wykonanie:
W misce dokładnie połącz (blenderem, mikserem, rózgą kuchenną) jajka, mąkę, mleko, sok z cytryny i ewentualnie sól. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wylej masę jajeczną, przykryj i smaż, aż masa się zetnie (zajmie to ok. 3–5 minut). Następnie przerzuć omlet na drugą stronę i dosmaż bez przykrycia. Omlet przełóż na talerz, dodaj ulubione dodatki, serwuj złożony na pół.