Czosnek
Kolejny niezastąpiony produkt w kuchni. Może być stosowany w celu zapobiegania przeziębieniom. Obniża gorączkę, działa napotnie, wspomaga leczenie anginy. Poza tym wzmacnia organizm. Czosnek jest znany jako naturalny antybiotyk. Substancje w nim zawarte działają bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Czosnek doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Można stosować go zarówno w postaci naturalnej, jak i korzystać z produktów suszonych czy soli czosnkowej. Z kolei czosnek marynowany to smaczny dodatek do sałatek. Surowy czosnek ma ostry, piekący smak, poddany obróbce termicznej łagodnieje. Należy jednak pamiętać, by go nie przypalić, ponieważ wtedy staje się gorzki i psuje smak potrawy. Czosnku nie powinniśmy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko zacznie kiełkować. Lepiej zakręcić go w słoiku i schować do szafki.