5 produktów, których nie może zabraknąć w twojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Garść porad

Obraz
© iStock.com

W twojej kuchni wieje nudą? A może ciągle narzekasz, że w lodówce masz tylko światło? Wiemy, jak temu zaradzić. Oczywiście podstawą jest planowanie zakupów. Raz w tygodniu uzupełnij domową spiżarnię o świeże warzywa i owoce, mięso, nabiał, wędliny. Zrób także przegląd szafek. Sprawdź, czy znajdują się w nich podstawowe produkty takie jak czosnek, makarony czy przyprawy, dzięki którym wyczarujesz smaczne posiłki.

Zobacz wideo: Tymi produktami zastąpisz jajka

/ 6Cytryna

Obraz
© iStock.com

Sezon grypowy w pełni, więc w kuchni nie może zabraknąć cytryny. To doskonały dodatek nie tylko do herbaty czy ciepłej wody, którą powinniśmy pić na czczo codziennie rano. Taki napój pobudza, podkręca metabolizm i dostarcza nam witamin. Sok z cytryny jest niezastąpionym składnikiem sosów sałatkowych oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak może grać również główną rolę. Kurczak w cytrynach czy delikatna zupa cytrynowa z ryżem skuszą każdego niejadka. Z kolei otarta skórka nada przyjemnej nuty słodkim wypiekom.

/ 6Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejny niezastąpiony produkt w kuchni. Może być stosowany w celu zapobiegania przeziębieniom. Obniża gorączkę, działa napotnie, wspomaga leczenie anginy. Poza tym wzmacnia organizm. Czosnek jest znany jako naturalny antybiotyk. Substancje w nim zawarte działają bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Czosnek doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Można stosować go zarówno w postaci naturalnej, jak i korzystać z produktów suszonych czy soli czosnkowej. Z kolei czosnek marynowany to smaczny dodatek do sałatek. Surowy czosnek ma ostry, piekący smak, poddany obróbce termicznej łagodnieje. Należy jednak pamiętać, by go nie przypalić, ponieważ wtedy staje się gorzki i psuje smak potrawy. Czosnku nie powinniśmy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko zacznie kiełkować. Lepiej zakręcić go w słoiku i schować do szafki.

/ 6Oliwa i olej

Obraz
© 123RF.COM

W domowej spiżarni nie może zabraknąć oliwy oraz oleju. Są potrzebne do smażenia, gotowania, pieczenia, a także jako składnik sosów sałatkowych. Dobrym pomysłem jest również zaopatrzenie się w aromatyzowane oleje. Stanowią one doskonały dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie o nich. Bez problemu można je bowiem przygotować w domu. Jest to wersja o wiele tańsza, ale także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy, co zamykamy w butelce. Poza tym jest to także świetny pomysł na prezent.

/ 6Przyprawy

Obraz
© iStock.com

Powinny się znaleźć w każdym domu. Nie tylko poprawiają smak dań, ale również posiadają wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Bazylia, natka pietruszki, curry, cząber i gorczyca przyspieszają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Czosnek, oregano, chilli i cynamon zwalczają infekcje i działają antybakteryjnie, kurkuma ma właściwości antyrakowe. Oregano i tymianek przyspieszają spalanie tłuszczu, a rzeżucha, kurkuma i szałwia poprawiają stan skóry i pomagają pozbyć się wyprysków. Oczywiście najlepsze są zioła świeże – z ogródka lub doniczki. Jeśli jednak nie mamy możliwości ich hodowania, pamiętajmy, że przyprawy także mają ograniczoną datę przydatności do spożycia. Koniecznie powinno się je przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i ciemnym miejscu.

/ 6Produkty zbożowe

Obraz
© iStock.com

Mąka, kasze, ryż, makaron to produkty, które zawsze warto mieć pod ręką. Nawet jeśli nie mamy pomysłu ani czasu na ugotowanie obiadu, wystarczy chwila, by wyczarować sycące danie np. kluski z serem, ryż zapiekany z jabłkami, risotto, kaszę z warzywami czy zupę. Dobrze jest też mieć w szafce paczkę płatków owsianych. Sprawdzą się na śniadanie, jako dodatek do ciasteczek czy domowej granoli. Produkty zbożowe mają długi termin przydatności do spożycia, więc możemy je kupić na zapas.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce