Garść porad
W twojej kuchni wieje nudą? A może ciągle narzekasz, że w lodówce masz tylko światło? Wiemy, jak temu zaradzić. Oczywiście podstawą jest planowanie zakupów. Raz w tygodniu uzupełnij domową spiżarnię o świeże warzywa i owoce, mięso, nabiał, wędliny. Zrób także przegląd szafek. Sprawdź, czy znajdują się w nich podstawowe produkty takie jak czosnek, makarony czy przyprawy, dzięki którym wyczarujesz smaczne posiłki.
Zobacz wideo: Tymi produktami zastąpisz jajka
Cytryna
Sezon grypowy w pełni, więc w kuchni nie może zabraknąć cytryny. To doskonały dodatek nie tylko do herbaty czy ciepłej wody, którą powinniśmy pić na czczo codziennie rano. Taki napój pobudza, podkręca metabolizm i dostarcza nam witamin. Sok z cytryny jest niezastąpionym składnikiem sosów sałatkowych oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak może grać również główną rolę. Kurczak w cytrynach czy delikatna zupa cytrynowa z ryżem skuszą każdego niejadka. Z kolei otarta skórka nada przyjemnej nuty słodkim wypiekom.
Czosnek
Kolejny niezastąpiony produkt w kuchni. Może być stosowany w celu zapobiegania przeziębieniom. Obniża gorączkę, działa napotnie, wspomaga leczenie anginy. Poza tym wzmacnia organizm. Czosnek jest znany jako naturalny antybiotyk. Substancje w nim zawarte działają bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Czosnek doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Można stosować go zarówno w postaci naturalnej, jak i korzystać z produktów suszonych czy soli czosnkowej. Z kolei czosnek marynowany to smaczny dodatek do sałatek. Surowy czosnek ma ostry, piekący smak, poddany obróbce termicznej łagodnieje. Należy jednak pamiętać, by go nie przypalić, ponieważ wtedy staje się gorzki i psuje smak potrawy. Czosnku nie powinniśmy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko zacznie kiełkować. Lepiej zakręcić go w słoiku i schować do szafki.
Oliwa i olej
W domowej spiżarni nie może zabraknąć oliwy oraz oleju. Są potrzebne do smażenia, gotowania, pieczenia, a także jako składnik sosów sałatkowych. Dobrym pomysłem jest również zaopatrzenie się w aromatyzowane oleje. Stanowią one doskonały dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie o nich. Bez problemu można je bowiem przygotować w domu. Jest to wersja o wiele tańsza, ale także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy, co zamykamy w butelce. Poza tym jest to także świetny pomysł na prezent.
Przyprawy
Powinny się znaleźć w każdym domu. Nie tylko poprawiają smak dań, ale również posiadają wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Bazylia, natka pietruszki, curry, cząber i gorczyca przyspieszają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Czosnek, oregano, chilli i cynamon zwalczają infekcje i działają antybakteryjnie, kurkuma ma właściwości antyrakowe. Oregano i tymianek przyspieszają spalanie tłuszczu, a rzeżucha, kurkuma i szałwia poprawiają stan skóry i pomagają pozbyć się wyprysków. Oczywiście najlepsze są zioła świeże – z ogródka lub doniczki. Jeśli jednak nie mamy możliwości ich hodowania, pamiętajmy, że przyprawy także mają ograniczoną datę przydatności do spożycia. Koniecznie powinno się je przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i ciemnym miejscu.
Produkty zbożowe
Mąka, kasze, ryż, makaron to produkty, które zawsze warto mieć pod ręką. Nawet jeśli nie mamy pomysłu ani czasu na ugotowanie obiadu, wystarczy chwila, by wyczarować sycące danie np. kluski z serem, ryż zapiekany z jabłkami, risotto, kaszę z warzywami czy zupę. Dobrze jest też mieć w szafce paczkę płatków owsianych. Sprawdzą się na śniadanie, jako dodatek do ciasteczek czy domowej granoli. Produkty zbożowe mają długi termin przydatności do spożycia, więc możemy je kupić na zapas.