Ziemniaki z wczorajszego obiadu
Ugotowanie idealnej ilości ziemniaków do obiadu graniczy z cudem – zawsze zostanie choć garstka. Nie warto ich wyrzucać, ponieważ można przygotować coś pysznego. Ziemniaki podsmażane z ziołami, kluski śląskie, kopytka albo placki. Wszytki propozycje są pyszne i proste.
Przepis na placki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- cebula,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- olej do smażenia (rzepakowy).
Przygotowanie: ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem. Dodaj mąki, rozkłócone jajko oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju. Wszystko wymieszaj razem z ziemniakami. Z powstałej masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. I smaczny, tani obiad gotowy.