Panierowane pałki z kurczaka
Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 2 małe jajka, 2 łyżki mleka, 150 g mąki pszennej typ 500, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 2 łyżki stołowe bułki tartej, 2 łyżki płatków kukurydzianych, 1/2 łyżeczki soli. Marynata: 3 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 łyżeczki chili mielonego. Dodatkowo: olej do smażenia.
Przygotowanie: mieszamy składniki na marynatę, a następnie obtaczamy w niej umyte, nacięte kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W większej misce łączymy składniki suche (mąka, sól, pieprz, czosnek, papryka, pokruszone płatki, bułka tarta). W drugim naczyniu jajka dokładnie mieszamy z mlekiem. Zamarynowane pałki obtaczamy wraz ze skórką najpierw w mącznej mieszance, następnie w jajecznej masie i ponownie w mące. Smażymy na gorącym oleju przez ok. 25 minut na ładny złocisty kolor. Gotowe wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu.