5 pomysłów na podudzie z kurczaka

Pyszne propozycje na obiad z drobiem w roli głównej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Pałki w ziołowo-czosnkowej marynacie

Obraz
© Fotolia

Kurczak to jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanego produktu - tańsze paczkowane mięsa nie zawsze niosą ze sobą miłe doznania smakowe i wartościowe składniki. Najlepiej kierować się zasadami naszych babć i kupować kurczaki bezpośrednio od zaufanych gospodarstw. To mięso idealne do zapiekania i grillowania. Podpowiadamy, jak podać jedną z części kurczaka, a konkretnie podudzia zwane powszechnie pałkami.

Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 1/2 szklanki oleju, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku, 1/2 ostrej papryki w proszku, świeży rozmaryn, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: marynatę przygotowujemy mieszając w miseczce olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, posiekany rozmaryn, papryki, sól i pieprz. Umyte pałki nacinamy, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Marynujemy w lodówce minimum godzinę. Wykładamy mięso na na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oleju z marynaty (bez ziół i czosnku, które mogą się przypalić) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.

/ 5Pałki w cytrynowo-śmietanowym sosie

Obraz
© Fotolia

Składniki: 5 pałek z kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 200 g śmietany 12 proc., 1 cebula, 200 ml bulionu, 1 łyżka mąki. Do zamarynowania: 1 łyżka startego korzenia imbiru, 1 łyżka oliwy, mały kawałek trawy cytrynowej (opcjonalnie), listki świeżej mięty, spora szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie: oczyszczone pałki nacinamy i marynujemy w mieszance składników do marynaty. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie (razem z marynatą) i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i wlewamy bulion. Śmietanę łączymy z mąką, hartujemy i wlewamy do bulionu. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 10 minut, raz po raz mieszając, aż sos zgęstnieje.

/ 5Kurczak zapiekany w boczku

Obraz
© Fotolia

Składniki: 5 pałek z kurczaka, 5 plasterków boczku, świeżo zmielony pieprz, papier do pieczenia.

Przygotowanie: umyte i oczyszczone mięso (zależnie od upodobań ze skórą lub bez), owijamy plasterkami boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy.

/ 5Pałki kurczaka w miodowej glazurze

Obraz
© Fotolia

Składniki: 6 pałek z kurczaka, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka chili w proszku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól.

Przygotowanie: umyte i pozbawione błon udka osuszamy, nacinamy i nacieramy solą. W miseczce łączymy resztę składników i w tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy mięso. Odstawiamy na pół godziny lub na całą noc. Pieczemy na ruszcie ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni, aż skórka zacznie się brązowić.

/ 5Panierowane pałki z kurczaka

Obraz
© Fotolia

Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 2 małe jajka, 2 łyżki mleka, 150 g mąki pszennej typ 500, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 2 łyżki stołowe bułki tartej, 2 łyżki płatków kukurydzianych, 1/2 łyżeczki soli. Marynata: 3 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 łyżeczki chili mielonego. Dodatkowo: olej do smażenia.

Przygotowanie: mieszamy składniki na marynatę, a następnie obtaczamy w niej umyte, nacięte kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W większej misce łączymy składniki suche (mąka, sól, pieprz, czosnek, papryka, pokruszone płatki, bułka tarta). W drugim naczyniu jajka dokładnie mieszamy z mlekiem. Zamarynowane pałki obtaczamy wraz ze skórką najpierw w mącznej mieszance, następnie w jajecznej masie i ponownie w mące. Smażymy na gorącym oleju przez ok. 25 minut na ładny złocisty kolor. Gotowe wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości