5 pomysłów na podudzie z kurczaka
Pałki w ziołowo-czosnkowej marynacie
Pyszne propozycje na obiad z drobiem w roli głównej.
Kurczak to jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanego produktu - tańsze paczkowane mięsa nie zawsze niosą ze sobą miłe doznania smakowe i wartościowe składniki. Najlepiej kierować się zasadami naszych babć i kupować kurczaki bezpośrednio od zaufanych gospodarstw. To mięso idealne do zapiekania i grillowania. Podpowiadamy, jak podać jedną z części kurczaka, a konkretnie podudzia zwane powszechnie pałkami.
Przygotowanie: marynatę przygotowujemy mieszając w miseczce olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, posiekany rozmaryn, papryki, sól i pieprz. Umyte pałki nacinamy, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Marynujemy w lodówce minimum godzinę. Wykładamy mięso na na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oleju z marynaty (bez ziół i czosnku, które mogą się przypalić) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.