5 pomysłów na podudzie z kurczaka
Pyszne propozycje na obiad z drobiem w roli głównej.
Pałki w ziołowo-czosnkowej marynacie
Kurczak to jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanego produktu - tańsze paczkowane mięsa nie zawsze niosą ze sobą miłe doznania smakowe i wartościowe składniki. Najlepiej kierować się zasadami naszych babć i kupować kurczaki bezpośrednio od zaufanych gospodarstw. To mięso idealne do zapiekania i grillowania. Podpowiadamy, jak podać jedną z części kurczaka, a konkretnie podudzia zwane powszechnie pałkami.
Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 1/2 szklanki oleju, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku, 1/2 ostrej papryki w proszku, świeży rozmaryn, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: marynatę przygotowujemy mieszając w miseczce olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, posiekany rozmaryn, papryki, sól i pieprz. Umyte pałki nacinamy, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Marynujemy w lodówce minimum godzinę. Wykładamy mięso na na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oleju z marynaty (bez ziół i czosnku, które mogą się przypalić) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.
Pałki w cytrynowo-śmietanowym sosie
Składniki: 5 pałek z kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 200 g śmietany 12 proc., 1 cebula, 200 ml bulionu, 1 łyżka mąki. Do zamarynowania: 1 łyżka startego korzenia imbiru, 1 łyżka oliwy, mały kawałek trawy cytrynowej (opcjonalnie), listki świeżej mięty, spora szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie: oczyszczone pałki nacinamy i marynujemy w mieszance składników do marynaty. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie (razem z marynatą) i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i wlewamy bulion. Śmietanę łączymy z mąką, hartujemy i wlewamy do bulionu. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 10 minut, raz po raz mieszając, aż sos zgęstnieje.
Kurczak zapiekany w boczku
Przygotowanie: umyte i oczyszczone mięso (zależnie od upodobań ze skórą lub bez), owijamy plasterkami boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy.
Pałki kurczaka w miodowej glazurze
Składniki: 6 pałek z kurczaka, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka chili w proszku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól.
Przygotowanie: umyte i pozbawione błon udka osuszamy, nacinamy i nacieramy solą. W miseczce łączymy resztę składników i w tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy mięso. Odstawiamy na pół godziny lub na całą noc. Pieczemy na ruszcie ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni, aż skórka zacznie się brązowić.
Panierowane pałki z kurczaka
Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 2 małe jajka, 2 łyżki mleka, 150 g mąki pszennej typ 500, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 2 łyżki stołowe bułki tartej, 2 łyżki płatków kukurydzianych, 1/2 łyżeczki soli. Marynata: 3 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 łyżeczki chili mielonego. Dodatkowo: olej do smażenia.
Przygotowanie: mieszamy składniki na marynatę, a następnie obtaczamy w niej umyte, nacięte kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W większej misce łączymy składniki suche (mąka, sól, pieprz, czosnek, papryka, pokruszone płatki, bułka tarta). W drugim naczyniu jajka dokładnie mieszamy z mlekiem. Zamarynowane pałki obtaczamy wraz ze skórką najpierw w mącznej mieszance, następnie w jajecznej masie i ponownie w mące. Smażymy na gorącym oleju przez ok. 25 minut na ładny złocisty kolor. Gotowe wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu.