Amarantus
To jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Walory szarłatu, zwanego też amarantusem odkryli już Majowie i Inkowie. Na nasz kontynent przybył wraz z Kolumbem, jednak nie upowszechnił się w Polsce tak, jak np. ziemniaki. Jednak dziś amarantus jest jednym z najmodniejszych produktów spożywczych. To przede wszystkim doskonałe źródło energii i białek o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności. Służy do produkcji płatków oraz nasion ekspandowanych, czyli tak zwanego poppingu, który ma lekko orzechowy aromat i świetnie nadaje się do jogurtów, serków czy jako słodka przekąska z dodatkiem miodu. Niektórzy posypują nim dania lub zalewają mlekiem jak płatki kukurydziane. Z amarantusa produkuje się także mąkę, która podnosi wartość odżywczą potraw, nie zmieniając ich smaku. Nie nadaje się natomiast do wypieków ciasta, ale sprawdza się jako dodatek do niego, zmieszany z tradycyjną mąką.