Warto włączyć do diety
Smutek, zmęczenie, apatia, problemy ze snem – z takimi dolegliwościami zmaga się coraz liczniejsze grono Polaków. Depresja staje się ogromnym problemem społecznym, a przyczynia się do niej także dieta bogata w cukier czy tłuszcze trans. Czym warto je zastąpić?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ser żółty
Jeśli ma odpowiednio krótki skład (ograniczony do mleka, kultur bakterii fermentacji mlekowej, podpuszczki mikrobiologicznej, soli, ewentualnie innych przypraw), to jest produktem o dużych walorach odżywczych, wykazującym także właściwości antydepresyjne. Ser żółty stanowi bowiem doskonałe źródło aminokwasów, w tym tyrozyny, która wpływa na poprawę samopoczucia, zmniejsza stres, a nawet poprawia pamięć.
Kardamon
Intrygujący korzenny aromat z nutką kamfory, cytrusów i pieprzu sprawia, że kardamon – jedna z najstarszych przypraw świata, jest chętnie wykorzystywany w kuchni. I bardzo słusznie, bo wykazuje działanie przeciwdepresyjne – zawarte w nim olejki eteryczne skutecznie łagodzą smutek i przygnębienie. Kardamon to także remedium na dolegliwości układu pokarmowego, stany zapalne czy nadciśnienie.
Ostrygi
Ulubiony przysmak "kochanka wszech czasów", czyli Casanovy, to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł cynku – mikroelementu odpowiedzialnego m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. U osób z depresją często obserwuje się jego niedobory. Badania naukowe wykazały również, że cynk może poprawiać skuteczność farmakoterapii u pacjentów borykających się z tą chorobą.
Awokado
W diecie antydepresyjnej nie powinno zabraknąć owoców smaczliwki wdzięcznej – wiecznie zielonego drzewa pochodzącego pierwotnie z południowego Meksyku, z czasem rozpowszechnionego na całym kontynencie amerykańskim. Zalety awokado można długo wyliczać, jedną z nich jest bardzo wysoka zawartość kwasu foliowego, bez udziału którego organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia, w tym serotoniny i noradrenaliny. Jak wynika z badań, ok. 30 proc. pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i depresjami ma w dużym stopniu obniżony poziom tego związku we krwi.
Ryby morskie
W jadłospisie osób zmagających się ze stanami depresyjnymi powinien regularnie gościć łosoś, śledź czy halibut. Ryby morskie są bowiem skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają nasze samopoczucie, zwiększając poziom serotoniny. Dzięki temu łatwiej uporać się z gniewem, lękiem, zmęczeniem czy depresją.
Szafran
Mimo że od lat uchodzi za najdroższą przyprawę świata, jest chętnie wykorzystywany do barwienia ryżu czy rozmaitych ciast. Szafran ceni się również za właściwości lecznicze, odkryte już w czasach starożytnych. Współczesne badania wykazały, że może być skutecznym wsparciem terapii osób zmagających się z depresją. Zdaniem naukowców szafran wpływa bowiem na zwiększenie stężenia neuroprzekaźników, nieprzypadkowo nazywanych "hormonami szczęścia": serotoniny oraz dopaminy.
Pasta tahini
Bez aromatycznej pasty z prażonych ziaren sezamu nie przygotujemy prawdziwego hummusu czy chałwy, ale tahini wzbogaci też smak wielu innych potraw, zarówno wytrawnych, jaki i deserów. Produkt dostarcza również dużo kwasu foliowego oraz tiaminy (witaminy B1), zapewniającej prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegającej zaburzeniom koncentracji oraz depresji.
Jajka
Chcesz uniknąć apatii i kiepskiego nastroju? W swojej diecie nie pomijaj jajek, czyli prawdziwej skarbnicy dobroczynnych składników odżywczych, w tym witaminy B12 (u osób z rozpoznaną depresją obserwuje się obniżony poziom tego związku, skutecznie kojącego nerwy i podnoszącego odporność na stres). Żółtko jest także źródłem wielu pozytywnie wpływających na psychikę mikroelementów, w tym cynku, żelaza i selenu.
Banany
Popularne owoce dostarczają potężniej dawki poprawiającego nastrój potasu oraz tryptofanu, czyli aminokwasu wykorzystywanego przez organizm do produkcji serotoniny – hormonu, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Dojrzałe banany zawierają też sporo naturalnej dopaminy. Jej niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.
Orzechy brazylijskie
W profilaktyce antydepresyjnej ważną rolę odgrywa selen, pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. chroniący komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulujący system odpornościowy. Jednym z jego najbogatszych źródeł są orzechy brazylijskie.