Zupa porowa z ziemniakami i pietruszką
Delikatna zupa porowa z ziemniakami, kremową śmietanką i ikrą z łososia. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo wykwintna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 l bulionu
- 40 g masła i 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane cebule
- 3 pory pokrojone w talarki (same białe części)
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 100 g ikry łososia
- 100 ml ubitej śmietany 30 proc.
- pieprz, sól
- 2 żółtka
- 15 ml płynnej śmietany 36 proc.
- szczypta szafranu
- czosnek granulowany
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 g ikry z łososia do dekoracji
- Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pory i smaż, aż będą szkliste. Dodaj ziemniaki, smaż 3-4 minuty. Zalej rosołem i gotuj bez przykrycia. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę.
- W misce wymieszaj ikrę łososia z ubitą śmietaną. Dopraw pieprzem i solą.
- Do żółtek dodaj 15 ml płynnej śmietany 36 proc. i szczyptę szafranu, wymieszaj. Dodaj do mikstury 2 chochle gorącej zupy. Wymieszaj i z powrotem wlej do zupy.
- Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Spróbuj i dodaj 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
- Podaj zupę w ładnym talerzu, udekoruj wcześniej przygotowaną śmietaną i odrobiną ikry.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze