Trwa ładowanie...
d48v9al
05-05-2015 08:50

Zupa pomidorowa z makaronem

Przepis

Jedna z ulubionych polskich zup. Najczęściej gotujemy ją na niedzielnym rosole. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorówki. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na pomidorową, i to nie tylko w Polsce. Zupy na bazie pomidorów są bowiem popularne m.in. we Włoszech, na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku. Zobaczcie mój sprawdzony przepis.

d48v9al
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123
Źródło: 123
Składniki
  • 250 g mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 1 kg świeżych, obranych ze skórki i podduszonych na patelni)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta bazylii
  • pieprz i sól do smaku

Do podania

  • makaron typu świderki
  • świeża natka pietruszki
Przepis

Kawałki kurczaka umyć i włożyć do wysokiego garnka. Zalać wodą, tak aby zakryła mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę bazylii, gotować na niewielkim ogniu. Po 20 minutach dodać cebulę i czosnek, gotować kolejny kwadrans i dodać obrane, pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Zupa pomidorowa z makaronem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48v9al
d48v9al
d48v9al
d48v9al
Więcej tematów
d48v9al