Trwa ładowanie...
d10mte7
27-08-2018 13:03

Poczuj smak Indii. Curry z bakłażanem i pomidorami

Przepis

Delikatny smak bakłażanów świetnie komponuje się z pomidorami i mlekiem kokosowym. Gdy dodamy do nich orientalne przyprawy i ryż, będą tworzyć niezapomniane aromatyczne połączenie. Lubicie kuchnię indyjską? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na curry z bakłażanem i pomidorami.

d10mte7
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • oliwa z oliwek
  • ryż
Przepis

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Cebulę smażymy na patelni, aż do momentu, gdy zrobi się miękka, po czym dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, curry, kolendrę i przyprawę garam masala. Do garnka wkładamy upieczone bakłażany i cebulę z czosnkiem. Następnie wlewamy do niego mleko kokosowe i pomidory w puszce. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Sos podajemy z ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Poczuj smak Indii. Curry z bakłażanem i pomidorami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10mte7
d10mte7
d10mte7
d10mte7
Więcej tematów
d10mte7