Pilaw warzywny
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- ok. 500 g kalafiora
- 1 cebula
- 2 marchewki lub 150 g mrożonej marchewki
- 300 g ryżu nieklejącego się (paraboiled lub jaśminowy)
- ok.2 łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 duże brzoskwinie
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz do smaku
Cebulę obieramy i siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę (nie musimy tego robić jeśli używamy mrożonej marchewki). Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki lub wykorzystujemy kalafiora mrożonego. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i osączamy.
W dużym rondlu z grubym i nieprzywierającym dnem podsmażamy marchewkę i cebulę na 1 łyżce masła klarowanego. Posypujemy solą, mieszamy, wsypujemy ryż, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Drugą łyżkę masła klarowanego/oleju rozgrzewamy w drugim rondlu. Wsypujemy kmin, kurkumę, kalafior i mieszamy. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy ok. 8 minut do miękkości kalafiora. Przekładamy kalafiora do warzyw i ryżu, dodajemy żurawinę, pokrojoną w małe kawałki brzoskwinię oraz masło. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pilaw to słynna potrawa wschodnia, która składa się z ryżu lub bulguru z dodatkiem mięsa i warzyw. Danie gotowane jest na rosole i zawiera ostre przyprawy. Obecnie w Europie istnieje wiele odmian tego przysmaku – także taki jak powyżej, czyli pilaw warzywny bez mięsa.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze