Trwa ładowanie...
d33pdhn
11-08-2020 09:41

Kokosowe ciacho z brzoskwiniami bez pieczenia

Przepis

Pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem słonych krakersów, biszkoptów nasączonych w kawie i galaretki z brzoskwiniami. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne i kremowe. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d33pdhn
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 15 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g wiórków kokosowych

Do przełożenia:

  • około 220 g krakersów
  • około 200 g podłużnych biszkoptów
  • 300-350 ml zaparzonej kawy (ja użyłam dość mocnej kawy)
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego – można zastąpić 2-3 kroplami aromatu pomarańczowego lub 1/3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Wierzch:

  • 1 puszka brzoskwiń lub moreli (o wadze 820 g)
  • 2 galaretki pomarańczowe + 800 ml gorącej wody
Przepis
  • Do rondelka wlać około 400 ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, żółtka i rozmieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę.
  • Budyń zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Krem:
Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

Składanie ciasta:

  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów.
  • Na krakersy wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać.
  • Kawę wymieszać z likierem lub aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty.
  • Nasączone biszkopty układać na kremie. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i ciasto wstawić lodówki na czas dalszych przygotowań.

Wierzch:

  • Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca (ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć).
  • Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta.
  • Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.
Kokosowe ciacho z brzoskwiniami bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33pdhn
d33pdhn
d33pdhn
d33pdhn
Więcej tematów
d33pdhn