Trwa ładowanie...
dg64ohz
13-10-2022 12:40

Pide z fetą i szpinakiem, porem i serem pecorino

Przepis

Pide to wypiek podobny do chleba, powszechnie spożywany w życiu codziennym. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

dg64ohz
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: Picasa
Składniki

Ciasto:

  • 360 ml letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 625 g mocnej białej mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania

Nadzienie 1:

  • 150 g koziej fety
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz

Nadzienie 2:

  • 1 duży por – biała część
  • 100 g pecorino
  • 50 g ricotty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 242-240 st. C z kamieniem do pizzy lub blachą do pieczenia.
  • Zrób ciasto. Wymieszaj w pojemniku 150 ml wody z drożdżami, oliwą i cukrem. Połącz i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże się aktywowały i wytworzyły pianę (5-10 minut).
  • Do dużej miski wsyp mąkę i dużą szczyptę soli, a na środku zrób wgłębienie.
  • Gdy mieszanka drożdżowa się spieni, wlej ją do wgłębienia i za pomocą dłoni albo drewnianej łyżki wmieszaj ją do mąki, powoli dodając resztę wody. Zagnieć ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej wody albo mąki.
  • Ciasto wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj około 5 minut, aż będzie gładkie. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Umyj i odsącz szpinak. Na łyżce oliwy zblanszuj go na patelni, dodaj posiekany czosnek i dopraw pieprzem. Kiedy przestygnie, dodaj fetę roztarta widelcem i połącz w jedną masę.
  • Pora dokładnie umyj. Pokrój na plasterki i zblanszuj na oliwie. Kiedy przestygnie, dodaj starte pecorino i ricottę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zrób pide. Uformuj ciasto w 40-50 cm wałek, a następnie podziel go na 6 równych kawałków. Zwiń w kulki i przykryj wilgotną szmatką. Rozwałkuj kulkę ciasta na posypanej mąką powierzchni na duży owalny kształt o wymiarach około 25 cm x 15 cm i grubości 3 mm. Pozostawiając brzeg około 3 cm, rozprowadź wierzchem łyżki 1/3 nadzienia na środku, a następnie zagnij brzegi około jednej czwartej długości pide, aby częściowo zamknąć je w kształt kajaka, pozostawiając nadzienie na środku odsłonięte.
  • Ściśnij oba końce razem, aby pide się nie odkształcało podczas pieczenia.
  • Powtórz proces z każdym kawałkiem ciasta.
  • Wsuń po 2 pide na raz, na gorący kamień do pizzy lub blachę do pieczenia (użyj łopatki do pizzy). Piecz przez 10-12 minut, aż skórka ciasta będzie złocisto-brązowa i chrupiąca.
  • Upieczone pide przełóż na deskę do serwowania i posmaruj roztopionym masłem. Możesz posypać chili i natką pietruszki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pide z fetą i szpinakiem, porem i serem pecorino
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dg64ohz
dg64ohz
dg64ohz
dg64ohz
Więcej tematów
dg64ohz