Trwa ładowanie...
d3uvg1r
16-12-2021 11:20

Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki

Przepis

Pączki smakują doskonale dosłownie w każdej postaci. Najlepsze są oczywiście te samodzielnie przygotowane we własnej kuchni. Wbrew pozorom, receptura usmażenia idealnych pączków nie jest zbyt skomplikowana. Przekonajcie się sami.

d3uvg1r
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©m.kie - stock.adobe.com
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • 20 g spirytusu
  • szczypta soli
  • litr oleju do smażenia (lub smalcu)

Nadzienie:

  • 200 g masła orzechowego + 200 g konfitury z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia
Przepis
  • W garnuszku podgrzewam mleko (nie może być gorące!). Dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).
  • Do miski miksera wlewam żółtka, wsypuję pozostały cukier – całość ucieram na puszystą masę. Do dużej misy przesiewam resztę mąki.
  • Dodaję porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatam ciasto. Dolewam spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Porządnie mieszam ciasto do połączenia się wszystkich składników – powinno być dość rzadkie.
  • Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (40–60 minut). Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypuję je delikatnie mąką.
  • Całe ciasto rozciągam dłońmi na grubość ok. 1 cm. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić. Korzystając ze szklanki, wycinam kółka. Kółko kładę na dłoni i formuję kuleczkę.
  • Kulki odkładam na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie kulki przykrywam ścierką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (40–60 minut).
  • Po tym czasie w garnku rozgrzewam olej lub smalec. Pączki smażę z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.
  • Do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nakładam masło orzechowe i konfiturę z czarnej porzeczki. Daję dwie łyżki masła i dwie konfitury, i tak do końca. Tak przygotowaną masą nadziewam przestudzone pączki. Nadzienie nakładam tak, aby troszeczkę wypływało z pączka (apetycznie to wygląda).
  • Gotowe nadziane pączki można obtoczyć w cukrze lub oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz. Ciasta, torty i desery"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uvg1r
d3uvg1r
d3uvg1r
d3uvg1r
Więcej tematów
d3uvg1r