Trwa ładowanie...
d2aqxa5
21-01-2021 09:54

Wytrawne pączki z soczewicy. Pyszna przekąska na karnawał

Przepis

Soczewica kojarzy nam się raczej z zupą lub gulaszem. Jednak możemy ją również wykorzystać do przygotowania... pączków. Mini pączusie z soczewicy są mięciutkie i aromatyczne. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Przepis z bloga "Marta M.".

d2aqxa5
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Składniki
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli, poszatkowanej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
Przepis
  • Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj soczewicę i około 600 ml wody. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Po wchłonięciu wody zblenduj wszystko na gładką masę.
  • Dodaj do wystudzonej masy jajka, mąkę, sodę, wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą, tak, aby łatwo nabierało się je łyżką.
  • Na rozgrzanym oleju (trzeba wlać troszkę więcej tak na 2 cm głębokości) smażymy łyżką nabierane ciasto soczewicowe. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami czy dipami.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Wytrawne pączki z soczewicy. Pyszna przekąska na karnawał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2aqxa5
d2aqxa5
d2aqxa5
d2aqxa5
Więcej tematów
d2aqxa5