Trwa ładowanie...
dhothaa
22-12-2022 10:50

Miniburgery. W sam raz na raz

Przepis

Miniburgery to efektowna i pyszna przekąska na domową imprezę. Wypróbujcie koniecznie! Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

dhothaa
2.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Minibułki maślane:

  • 2 jajka,
  • 95 g ciepłego mleka,
  • 4 g suchych drożdży,
  • 15 g masła,
  • 35 g płynnego miodu,
  • 280 g mąki pszennej.

Burgery:

  • garść posiekanej kolendry,
  • 350-400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki sosu barbecue,
  • 3/4 łyżeczki musztardy,
  • Dodatkowo 12 plasterków żółtego sera.
Przepis
  • Jedno jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka (białko zachować do posmarowania bułek). Wszystkie składniki plus wcześniej oddzielone żółtko umieścić w misce i zagnieść ciasto.
  • Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  • Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 części i uformować małe bułeczki, posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec około 15 min. w 190 st. C.
  • Wszystkie składniki burgerów dokładnie wymieszać i uformować 12 mini burgerów.
  • Smażyć na patelni z obu stron pod koniec smażenia na każdym burgerze położyć plasterek sera i poczekać do roztopienia.
  • Następnie ułożyć na bułeczce posmarowanej majonezem w towarzystwie sałaty, pomidora, czerwonej cebuli, plastra kiszonego ogórka. Przekłuć wykałaczką, aby się trzymało.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Miniburgery. W sam raz na raz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dhothaa
dhothaa
dhothaa
dhothaa
Więcej tematów
dhothaa