Kurczak pieczony z dynią w maśle szałwiowym
Wyjątkowe połączenie soczystego kurczaka i aromatycznej pieczonej dyni. To kwintesencja jesiennych smaków. Danie zachwyca smakiem, więc nie czekajcie ani chwili i pędźcie do kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Masło wymieszać z szałwią i 1/2 łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka.
- Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
- Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze