Trwa ładowanie...
d49kx6v
20-05-2008 14:30

Keks Wandzi

Przepis

Keks to jedno z prostszych ciast, jednak nawet w trakcie jego przygotowania, może zdarzyć nam się wpadka - bakalie opadną na spód. jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy wcześniej obsypać je lekko mąką.

d49kx6v
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 szklanka z "czubkiem" mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec oprószone mąką bakalie. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Keks Wandzi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49kx6v
d49kx6v
d49kx6v
d49kx6v
Więcej tematów
d49kx6v