Trwa ładowanie...
d43mbph
25-01-2022 10:08

Ślimaczki cynamonowe. Przepyszne, miękkie i delikatne

Przepis

Przepyszne bułeczki cynamonowe, które idealnie będą pasować do kawy. Można je też zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przepis nie jest trudny, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.

d43mbph
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Copyright: Iakov Filimonov
Składniki

Ciasto:

  • 15 dag masła
  • 500 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 kg mąki

Nadzienie:

  • 7-8 dag stopionego masła
  • 10 dag cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 1 jajko
  • cukier do posypania
Przepis
  • Stop masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę.
  • Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i orzechami.
  • Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  • Piecz 5-8 minut w temp. 250 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ślimaczki cynamonowe. Przepyszne, miękkie i delikatne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43mbph
d43mbph
d43mbph
d43mbph
Więcej tematów
d43mbph