Trwa ładowanie...
d3xbsh9
06-03-2022 10:18

Płonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażenie

Przepis

Łasuchom na pewno posmakuje omlet z owocami i syropem waniliowym, który może śmiało konkurować z racuchami czy naleśnikami. Pierwsze próby usmażenia puszystego i pełnego smaku jajecznego placka mogą być nieudane, ale wystarczy nabrać odrobinę wprawy, by osiągnąć "omletowe mistrzostwo".

d3xbsh9
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto omletowe:

  • 8 jajek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Syrop waniliowy:

  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska drobno posiekanej wanilii lub pół torebki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 8 łyżek pokrojonych owoców (np. wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka)
  • 50 ml likieru
  • 50 ml rumu
Przepis
  • Syrop: Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie, zalać wodą i dodać wanilie lub cukier waniliowy. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zmniejszyć ogień i gotować tak przez około 10 minut.
  • Pokrojone owoce gotować w małym rondelku we wrzącym syropie waniliowym przez 5-7 minut. Wyjąć je, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop pozostały z gotowania odparować o połowę, połączyć z likierem i zdjąć z ognia.
  • Ciasto: Jaja ubić starannie z cukrem pudrem i solą. Usmażyć na maśle duży omlet. Ułożyć na nim przygotowane owoce, skropić je zagęszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym złożyć omlet na pół.
  • Tuż przed podaniem polać rumem i zapalić.
  • Do przygotowania tego omletu użyć można także owoców z kompotu, lecz należy obgotowywać je w syropie znacznie krócej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Płonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażenie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
Więcej tematów
d3xbsh9