Trwa ładowanie...
d2a3foh
12-01-2022 11:19

Jabłka w cieście. Dosłownie rozpływają się w ustach

Przepis

Delikatne i słodkie placuszki z jabłkami możesz przygotować na weekendowe śniadanie. Sprawdzą się również na podwieczorek. Tego smaku nie da się z niczym porównać.

d2a3foh
2.1
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©robert6666 - stock.adobe.com
Składniki
  • 20 dkg mąki
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
  • 3 jajka
  • 4 nieduże jabłka (np. papierówki)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru (plus cukier puder do posypania)
  • olej do smażenia
Przepis
  • Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zsiadłe mleko, a później sól i mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Mieszamy z masą żółtkową i zostawiamy na chwilę w spokoju.
  • W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie. Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i kładziemy na dobrze rozgrzany olej.
  • Smażymy na rumiano po obu stronach. Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu.
  • Każdą partię placuszków osypujemy cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jabłka w cieście. Dosłownie rozpływają się w ustach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
Więcej tematów
d2a3foh