Trwa ładowanie...
d35d3xu
28-09-2022 09:06

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą

Przepis

Trudno sobie wyobrazić lepszy deser na chłodne jesienne popołudnie. Przepyszne pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami, do tego solidna szczypta cynamonu i słodki śmietankowy sos. Skusicie się?

d35d3xu
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 6 dorodnych jabłek
  • 15 dag rodzynek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • cynamon
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
Przepis
  • Nagrzej piekarnik do 180 st. C
  • Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem.
  • Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie).
  • W międzyczasie przygotuj sos waniliowy: wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka – oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia. Laskę wanilii wyjmij z naczynia.
  • W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką.
  • Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
Więcej tematów
d35d3xu