Michał Molenda przygotował dania typowo amerykańskie. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: kanapka z Pull Porkiem z konfiturą z cebuli, luizjańska zupa, pancakes z borówkami, malinami i syropem klonowym oraz skrzydełka BBQ.
Luizjańska Zupa
Składniki:
2 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
1 pełna łyżka mąki
1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
1/2 małego pora pokrojonego w plasterki
200 g indyka
żółta lub zielona papryka pokrojona w paseczki
3 świeże kolby kukurydzy
3 pomidory pokrojone w kostkę
200 g krewetek 16/20 (świeże)
świeża papryczka chili (pokrojona, bez pestek)
natka pietruszki
1/2 łyżki oliwy z oliwek
świeży szczypiorek i kolendra
limonka
sól, świeżo zmielony pieprz i szczypta cukru
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki oczyścić i oderwać ogonki. Bulion przecedzić i zagotować. Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3-4 minuty aż będzie złocista. Wlać odrobinę bulionu. W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora oraz pomidory i smażyć mieszając co chwilę przez około 2-3 minuty. Mięso z indyka delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2-3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1-2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i gotować przez około 4 minuty. Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 min. W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek, a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki. Przy
podaniu zupę obsypać świeżą kolendrą.
Kanapka z Pull Porkiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki:
5 małych bagietek pełnoziarnistych
100 g rukoli
konfitura z czerwonej cebuli
Pull Pork
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
oliwa
3 łyżki miodu
6 łyżek octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka. Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy do smażenia. Kiedy jest rozgrzana, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Dusić aż cebulka zmięknie, co jakiś czas mieszając. To może zająć 15-20 minut. Po tym czasie dodając pozostałe składniki i dusić jeszcze przez kilka minut, by odparować nadmiar wody.
Pull Pork
Składniki:
2 i 1/2 kg wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta
Marynata I – solanka:
3 łyżki soli
5 łyżek brązowego cukru
2 liście laurowe
4-5 sztuk ziela angielskiego
2 l wody
2-3 łyżki mieszanki przypraw z marynaty II
Marynata II – mieszanka przypraw:
100 g brązowego cukru
1 łyżka kuminiu
1 łyżka chilli
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka soli
1 łyżka cayenne
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
Sos do podania:
300 ml ketchupu
150 ml octu jabłkowego
75 g cukru trzcinowego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki sosu luizjana
sól i pieprz
Przygotowanie:
Marynata II: wszystkie składniki dokładnie zmieszać, cebulę i czosnek zmiksować na pastę i połączyć z przyprawami. Solanka: do rondelka wlać wodę, dodać cukier, sól i liście laurowe. Podgrzewać do czasu aż sól i cukier się rozpuści. Ostudzić i dodać 2-3 łyżki marynaty II.
Chłodną marynatą zalać mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawić na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty, osuszyć ręcznikiem kuchennym i dokładnie wetrzeć pozostałą marynatę II. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do pieca rozgrzanego do 100 stopni na min. 9 godzin. Po tym czasie podkręcić temperaturę do 130 stopni i piec kolejną godzinę aż zrumieni się wierzch. Wyciągnąć pieczeń, przykryć folią aluminiową i odstawić na 40 minut żeby mięso odpoczęło.
W tym czasie można przygotować sos: cebulkę pokroić bardzo drobno lub zmiksować na pastę. Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlać do rondelka i podgrzewać na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą. Doprawić do smaku i przestudzić. Pieczeń podzielić za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki. Nałożyć do bułki razem z rukolą i konfiturą z cebuli.
Skrzydełka BBQ
Składniki:
1 i 1/2 kg skrzydełek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki ostrej
sól morska
Przygotowanie:
Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską. Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dorzucić resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia. Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty. Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.
Śliwkowy sos BBQ
Składniki:
4 pomidory
350 g śliwek wędzonych
1 łyżka masła
1/2 ząbka czosnku
3 drobno pokrojone szalotki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku
1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.
Sos serowy
Składniki:
50 g sera pleśniowego roquefort
1/3 ząbka startego na drobnej tarce czosnku
80 g gęstej i kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z limonki
1 i 1/2 łyżki majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ser drobno pokruszyć, dodać czosnek i rozetrzeć łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka). Na koniec dodać szczypiorek.
Pancakes z borówkami i malinami oraz syropem klonowym
Składniki:
200 g malin
200 g borówek
50 ml syropu klonowego
50 g masła
cukier puder do obsypania
3 gałązki mięty do dekoracji
Ciasto:
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem puder i owocami dekorujemy miętą.