Składniki:
garść rukoli
400 g polędwiczki wieprzowej
2 buraki
1 czerwona cebula
kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta papryczki chilli
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
3 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
Sos:
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju
1 papryczka chilli drobno posiekana
Przygotowanie:
Przygotować sos. Podgrzać wszystkie składniki w rondelku aż się połączą. Na półmisku ułożyć rukolę. Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i drobno posiekać czosnek. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Następnie dodać plasterki polędwiczki i usmażyć według własnych upodobań. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Wyszorować buraki i nakłuć widelcem. Dodać sól i pieprz, skropić cytryną i olejem. Całość zawinąć w folię. Upiec na sposób al dente i ostudzić. Pokroić w plasterki i dodać do rukoli. Następnie dodać polędwiczki, podartą mozzarellę, polać przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałowymi.
Sałatka z komosą ryżową i zieloną soczewicą
Składniki:
1/2 szkl. komosy ryżowej
1/2 szkl. zielonej soczewicy
1 duża gruszka
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy
1 ogórek kiszony
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody z solą. Dodać soczewicę i ugotować al dente. W osobnym garnku odmierzyć szklankę wody i dodać komosę ryżową. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Ostudzić. W drugim rondelku rozpuścić masło z miodem i dodać pokrojoną na plastry gruszkę. Dusić aż gruszka zrobi się miękka, ale nie będzie się rozpadać. W misce wymieszać komosę, soczewicę, pietruszkę, musztardę, słonecznik i paprykę wędzoną. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć gruszki wraz z sosem. Na koniec udekorować drobno posiekanym ogórkiem.
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, makrelą i oliwkami
Składniki:
5 ziemniaków
1 czerwona cebula
gałązka rozmarynu
1 wędzona makrela
2 ogórki kiszone
1 łyżka oliwy
Garść posiekanego koperku
sól i pieprz
10 zielonych oliwek
1/2 sałaty lodowej
Sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować pokrojone w kostkę lub plastry (tylko 5 minut) w osolonej wodzie. Odsączyć na sitku. Wstawić je do piekarnika posolone, z dodatkiem pieprzu, oliwy i gałązką rozmarynu. Upiec na złoty kolor. Na półmisku ułożyć poszarpaną sałatę lodową, dodać drobno posiekaną cebulę, ogórki, oliwki i obraną makrelę. Składniki sosu wymieszać w słoiku i polać sałatę z dodatkiem koperku.