Chleb z suszonymi śliwkami
Pyszny domowy chlebek z dodatkiem suszonych śliwek. Smakuje zarówno z dżemem jak i pasztetem czy bekonem.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mąkę jęczmienna i pszenną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać (ja przesiewam jeszcze raz). Dodać śliwki suszone, orzechy, masło i syrop klonowy.
Przepis
Miksować stopniowo dodając maślankę wymieszaną z wodą. Ciasto przelać do form chlebowych, odstawić przykryte na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, pozwolić aby wystygł. Znakomicie smakuje z dżemem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl