Trwa ładowanie...
d4e31yf
15-07-2022 11:38

Bób z patelni z ziołami. Jedz, póki trwa sezon

Przepis

Bób to prawdziwa skarbnica błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cukru, cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera duże ilości żelaza i witaminy B12, dlatego powinien być spożywany przy anemii, niedokrwistości i niedoborach żelaza. Wypróbujcie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami" na przepyszny aromatyczny bób z ziołami.

d4e31yf
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 500 g bobu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny: koper, lubczyk, szczypiorek, natka pietruszki
  • wędzona sól do smaku
Przepis
  • Bób opłucz i odcedź. Czosnek pokrój w plasterki. Bób gotuj 5 minut w osolonym litrze wody (jedna łyżka soli).
  • Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i płatki chili.
  • Smaż, aż zaczną mocno pachnieć. Teraz wrzuć bób i zwiększ ogień. Smaż 4–5 minut. Dodaj masło i wymieszaj. Posyp zieleniną i wymieszaj. Podaj na ciepło lub zimno posypany wędzoną solą.
  • Jeżeli masz starszy bób, należy obrać go z łupin przed wrzuceniem na patelnię.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bób z patelni z ziołami. Jedz, póki trwa sezon
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e31yf
d4e31yf
d4e31yf
d4e31yf
Więcej tematów
d4e31yf