Azotan sodu - E251
Azotan sodu jest jednym z konserwantów dodawanych do produktów spożywczych. Bardziej znamy go z nazw zwyczajowych: saletry sodowej czy saletry chilijskiej. W środowisku naturalnym występuje jako nitronatryt, czyli bezbarwny minerał. Czy wiesz jednak w jakim celu stosuje się go w produkcji spożywczej?
Azotan sodu jest bardzo higroskopijny, więc występuje tylko na terenach suchych oraz gorących. Otrzymywany jest poprzez odparowywanie, a produktami tego procesu jest sól. Jako minerał powstaje w skupiskach wraz z halitem czy gipsem.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy azotan sodu?
- wędliny surowe typu salami,
- produkty marynowane i wędzone,
- różnego rodzaju sery,
- suche oraz mokre peklowanie mięs,
- wstrzyknięcia domięśniowe i dotętnicze u mięs.
Inne zastosowanie E251:
- nawóz sztuczny, azotowy,
- produkcja materiałów wybuchowych,
- przemysł szklarski,
- minerał kolekcjonerski,
- składnik farb, emalii oraz leków,
- kiedyś używany do otrzymywania kwasu azotowego,
- składnik saletry potasowej.
Skutki uboczne stosowania azotanu sodu
Dzienna dawka tego związku to 3,7 mg/kg. Nadmierna ilość azotanu sodu może powodować działania niepożądane, m.in. bóle i zawroty głowy oraz mdłości. Związek ten wpływa także na wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Nie powinien być stosowany przez dzieci.
"Lista E"
E251 występuje na „Liście E”, która obowiązuje w krajach Unii Europejskiej. Jest to spis wszystkich związków chemicznych dodawanych do żywności.
Lista podzielona jest na poszczególne grupy:
- Barwniki (E100-E199),
- Konserwanty (E200-E299),
- Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E300-E399),
- Emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp. (E400-E499),
- Środki pomocnicze (E500-E599),
- Wzmacniacze smaku (E600-E699),
- Środki słodzące, nabłyszczające i inne (E900-E999),
- Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (E1000-1999).
Azotan sodu jest konserwantem, który występuje np. obok kwasu octowego (E260), kwasu jabłkowego (E296) czy kwasu mlekowego (E270). Są one dodawane do żywności w celu przedłużenia ich trwałości oraz świeżości. Jest to związane z hamowaniem namnażania się bakterii i wirusów. Konserwanty wpływają także na smak i zapach produktów.