Trwa ładowanie...
16-06-2016 09:56

Azotan sodu - E251

Azotan sodu jest jednym z konserwantów dodawanych do produktów spożywczych. Bardziej znamy go z nazw zwyczajowych: saletry sodowej czy saletry chilijskiej. W środowisku naturalnym występuje jako nitronatryt, czyli bezbarwny minerał. Czy wiesz jednak w jakim celu stosuje się go w produkcji spożywczej?

Azotan sodu - E251Źródło: o2.pl
d39byjw
d39byjw

Azotan sodu jest bardzo higroskopijny, więc występuje tylko na terenach suchych oraz gorących. Otrzymywany jest poprzez odparowywanie, a produktami tego procesu jest sól. Jako minerał powstaje w skupiskach wraz z halitem czy gipsem.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy azotan sodu?

  1. wędliny surowe typu salami,
  2. produkty marynowane i wędzone,
  3. różnego rodzaju sery,
  4. suche oraz mokre peklowanie mięs,
  5. wstrzyknięcia domięśniowe i dotętnicze u mięs.

Inne zastosowanie E251:

  1. nawóz sztuczny, azotowy,
  2. produkcja materiałów wybuchowych,
  3. przemysł szklarski,
  4. minerał kolekcjonerski,
  5. składnik farb, emalii oraz leków,
  6. kiedyś używany do otrzymywania kwasu azotowego,
  7. składnik saletry potasowej.
d39byjw

Skutki uboczne stosowania azotanu sodu

Dzienna dawka tego związku to 3,7 mg/kg. Nadmierna ilość azotanu sodu może powodować działania niepożądane, m.in. bóle i zawroty głowy oraz mdłości. Związek ten wpływa także na wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Nie powinien być stosowany przez dzieci.

"Lista E"

E251 występuje na „Liście E”, która obowiązuje w krajach Unii Europejskiej. Jest to spis wszystkich związków chemicznych dodawanych do żywności.

Lista podzielona jest na poszczególne grupy:

  1. Barwniki (E100-E199),
  2. Konserwanty (E200-E299),
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E300-E399),
  4. Emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp. (E400-E499),
  5. Środki pomocnicze (E500-E599),
  6. Wzmacniacze smaku (E600-E699),
  7. Środki słodzące, nabłyszczające i inne (E900-E999),
  8. Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (E1000-1999).
d39byjw

Azotan sodu jest konserwantem, który występuje np. obok kwasu octowego (E260), kwasu jabłkowego (E296) czy kwasu mlekowego (E270). Są one dodawane do żywności w celu przedłużenia ich trwałości oraz świeżości. Jest to związane z hamowaniem namnażania się bakterii i wirusów. Konserwanty wpływają także na smak i zapach produktów.

d39byjw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39byjw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj